ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Майже 30 телеграм-каналів дискредитують судову реформу та тих, хто за нею стежить – дослідження

Громадська ініціатива “Голка” дослідила, що мережа з майже 30 телеграм-каналів дискредитує судову реформу, доброчесних суддів та лідерів громадських організацій, які стежать за реформуванням судової гілки влади.

Як ідеться в дослідженні "Голки", до мережі ввійшли канали: Андрія Портнова, який за часів президентства Віктора Януковича відповідав за суди, та адвоката Ростислава Кравця, який блокував дерусифікацію українського правопису. Також до мережі входять канали нардепів Максима Бужанського та Олександра Дубінського, якого звинувачують у державній зраді. Але більшість каналів мережі анонімні. 

"Ця мережа дискредитує доброчесних суддів, членів Вищої Ради правосуддя та лідерів провідних громадських організацій, зокрема очільника Центру протидії корупції Віталія Шабуніна та голову правління Фундації DEJURE Михайла Жернакова", – наголошують в ініціативі.

Також до цієї мережі ввійшли Telegram-канали: АО "Кравець і партнери", "Под мантией", "Соросята", Equilibrium, "Резидент", "Бородатая Бабушка", "Записки пасквилянта", "Украина новости", "Цибуля", "ШептунUA Украина Война", "Недоторкані", "Тень на плетень", "Политика Страны", "Антирейд", "Шрам", "Українська незалежна фундація правників", Pavlovsky News, "Голубцы с Банковой", "Темный Рыцарь", ЗеРада, "Легитимный", "Закон і бізнес", "Судово-юридична газета", Elena Lukash. 

Як зазначає ініціатива, дослідження охопило майже 60 Telegram-каналів, які потрапили до вибірки (понад 21 тисяча репостів). Ці репости аналізували на наявність інформації про судову реформу і тих, хто з нею пов’язаний. Завдяки цьому вдалося виокремити майже 30 Telegram-каналів, які створюють інформаційне поле, щоб гальмувати судову реформу та дискредитувати тих, хто її проводить.

Зі збором даних та їхнім обробленням працювала Юлія Дукач (texty.org.ua). Громадська ініціатива “Голка” розробила методологію та провела дослідження.

Телеграм-канали, які дискредитують судову реформу та активістів, які за нею стежать. Фото – громадська ініціатива "Голка"

Що відомо про ініціативу "Голка"?

"Голка" об’єднує представників громадськості, медіа, різних гілок влади, бізнесу та міжнародних партнерів задля захисту суспільно важливих цінностей та зміцнення української державності. Ніхто не може прийняти політики для нас без нас. Лідерка організації – колишня головна редакторка сайту руху "Чесно" Ірина Федорів.

У вересні 2023 року вона пішла з посади редакторки "Чесно". Втім, тоді не відповіла питання про її наступне місце роботи.

Liked the article?
Help us be even more cool!