ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Гендиректору окупаційної ТРК "Крим", який працює на ворога, загрожує до 12 років

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо гендиректора окупаційного пропагандистського медіахолдингу “Телерадіокомпанія “Крим”. 

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці прокуратури.

За даними слідства, обвинувачений на своїй посаді бере активну участь у проведенні політичних та інформаційних заходів задля підтримки збройної агресії РФ. Також веде пропагандистську діяльність та просуває російські наративи, впливаючи в такий спосіб на свідомість мешканців окупованих територій.

Він розповсюджує матеріали із закликами до насильницької зміни встановленого в Україні конституційного ладу та зміни меж її державного кордону.

Загалом, зазначає прокуратура, фігурант почав працювати на ворога відразу після окупації півострова ЗС РФ. Він обіймав різні окупаційні посади: головного редактора телеканалу “Перший Кримський”; заступника міністра інформації і зв’язку Криму тощо.

Дії обвинувачуваного кваліфіковано як дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ч. 3 ст. 109 КК України); зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 110 КК України); колабораційну діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України); виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікацію її учасників (ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі. 

Як повідомляв ІМІ, йдеться про Вадима Первих, який є директором юрособи ТРК “Крым”. Про пропагандистську діяльність підозрюваного Первих та ще двох керівників і трьох кореспондентів окупаційного телеканалу “Крым” розповів Центр журналістських розслідувань минулого року.

У вересні 2023 року прокуратура АР Крим повідомила Первих про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України.

До ТРК входить 16 проросійських ЗМІ, зокрема найбільші кремлівські рупори тимчасово окупованого Криму: “Перший кримський”, “Крим 24” та інші.

У 2014 році російські окупанти захопили в Сімферополі майновий комплекс державної телерадіокомпанії “Крим”, перереєстрували її відповідно до російського законодавства та створили на її базі “Телерадіокомпанію “Крим”. На базі російської структури створено п'ять нових засобів масової інформації – телеканали “Перший кримський”, “Крим 24”, а також радіоканали “Крим”, “Крим.Точка” і “Море”. 

Засновником ТРК стало так зване “міністерство внутрішньої політики, інформації і зв’язку Республіки Крим”, яке фінансується з бюджету окупаційного уряду Криму.

Liked the article?
Help us be even more cool!