ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прокуратура АРК повідомила про підозру гендиректору окупаційної ТРК "Крим"

Фото – окупаційні медіа
Фото – окупаційні медіа

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя повідомила про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України гендиректору окупаційного медіахолдингу “Телерадіокомпанія “Крим”.

Про це прокуратура повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

За даними слідства, підозрюваний активно проводить політичні та інформаційні заходи задля підтримки збройної агресії РФ, а також веде пропагандистську діяльність та просуває російські наративи. Зокрема, він розповсюджує матеріали із закликами до насильницької зміни встановленого в Україні конституційного ладу та зміни меж її державного кордону.

Загалом після окупації Криму підозрюваний обіймав різні керівні посади на телеканалах “Перший Кримський”, “Неаполь” та радіо “Лідер”. Також він працював в окупаційній адміністрації – так званим заступником міністра інформації та зв’язку.

Дії підозрюваного кваліфіковано як дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ч. 3 ст. 109 КК України); зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 110 КК України); колабораційну діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України); виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікацію її учасників (ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

До ТРК входить 16 проросійських ЗМІ, зокрема найбільші кремлівські рупори тимчасово окупованого Криму: “Перший кримський”, “Крим 24” та інші.

За інформацією Центру журналістських розслідувань, йдеться про Вадима Первих, який є директором юрособи ТРК “Крым”. Про пропагандистську діяльність підозрюваного Первих та ще двох керівників і трьох кореспондентів окупаційного телеканалу “Крым” медіа розповіло в розслідуванні минулого року.

Як повідомляв ІМІ, у 2014 році російські окупанти захопили в Сімферополі майновий комплекс державної телерадіокомпанії “Крим”, перереєстрували її відповідно до російського законодавства та створили на її базі “Телерадіокомпанію “Крим”. На базі російської структури створено п'ять нових засобів масової інформації – телеканали “Перший кримський”, “Крим 24”, а також радіоканали “Крим”, “Крим.Точка” і “Море”. 

Засновником ТРК стало так зване “міністерство внутрішньої політики, інформації і зв’язку Республіки Крим”, яке фінансується з бюджету окупаційного уряду Криму.

Liked the article?
Help us be even more cool!