ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Гендиректора окупаційної "Телерадіокомпанії Крим" засуджено до 12 років позбавлення волі

Суд визнав винним у колабораціонізмі (ч. 6 ст. 111-1 КК України), зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 110 КК України),  виправдовуванні збройної агресії Російської Федерації проти України (ч. 3 ст. 436-2 КК України) та вчиненні дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ч. 3 ст. 109 КК України), генерального директора окупаційного медіахолдингу “Телерадіокомпанія Крим” та засудив його до 12 років позбавлення волі, повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

Прокурори в суді довели, що одразу після окупації півострова Росією засуджений почав працювати на росіян. Він обіймав різні посади в ЗМІ та окупаційній адміністрації, зокрема головного редактора телеканалу “Перший Кримський”, заступника міністра інформації і зв’язку Криму.

У квітні 2020 року засуджений добровільно обійняв посаду генерального директора окупаційної “АНО “Телерадіокомпанія Крим”, до якої входить 16 проросійських медіа, наприклад “Перший кримський” та “Крим 24”. 

На своїй посаді пропагандист бере участь у політичних та інформаційних заходах задля підтримки збройної агресії РФ проти України, веде пропагандистську діяльність та просуває російські наративи, впливаючи на свідомість жителів окупованих територій. 

Окрім того, засуджений через власну акаунт-сторінку в соціальні мережі розповсюджує матеріали із закликами до насильницької зміни встановленого в Україні конституційного ладу та зміни меж її державного кордону.

“Судово-лінгвістична експертиза підтвердила, що висловлювання засудженого  містять виправдовування та заперечення збройної агресії РФ проти України, вчинення дій  та поширення ідей, спрямованих на зміну меж території та державного кордону, а також спрямовані на підтримку рішень та дій держави-агресора”, – зазначили в Офісі генерального прокурора.

За даними Центру журналістських розслідувань, засуджений – Вадим Первих.

Як повідомляв ІМІ, у липні до суду передали обвинувальний акт щодо окупаційного голови громадської організації “Регіональна національно-культурна автономія кримських татар Республіки Крим”, якому інкримінують, зокрема, виправдовування збройної агресії РФ.  

Liked the article?
Help us be even more cool!