ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо прав людини в окупованому Криму

17.12.2021, 11:00
Фото – AP
Фото – AP

Генеральна Асамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію “Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна”, повідомляє Укрінформ.

За резолюцію проголосували 65 країн, проти – 25, утрималися 85.

Серед країн, які проголосували проти, крім Російської Федерації, – Вірменія, Білорусь, Камбоджа, Китай, Куба, Північна Корея, Індія, Іран, Казахстан, Судан, Сирія, Киргизстан, Філіппіни, Сербія, Венесуела, Зімбабве.

Цьогорічна резолюція закликає країни ООН до співпраці в межах міжнародної Кримської платформи.

У документі зазначається, що органи та посадові особи РФ, які діють у тимчасово окупованому Криму, є нелегітимними й мають називатися “окупаційними органами влади Російської Федерації”.

Генасамблея ООН висловлює занепокоєння фактом притягнення до відповідальності окупаційною владою осіб за оприлюднення доповідей генерального секретаря щодо стану прав людини в Криму, які лежать в основі резолюції.

Наголошується на неприпустимості політично мотивованих переслідувань, катувань та свавільних затримань і арештів, позасудових убивств, викрадень, примусового зникнення людей. Резолюція називає конкретні імена людей, яких переслідує окупаційна влада. Це, зокрема, Емір-Усеїн Куку, Галина Довгопола, Сервер Мустафаєв, Владислав Єсипенко, Наріман Джелял.

Також документ акцентує на обмеженнях, з якими стикаються українці, зокрема корінний народ Криму – кримські татари, у реалізації своїх економічних, соціальних та культурних прав, включно з правом на працю, а також можливістю зберігати свою самобутність, культуру й отримувати освіту українською та кримськотатарською мовами.

Крім того, вказується на факти знищення культурної та природної спадщини, незаконних археологічних розкопок, передання культурних цінностей та переслідування релігійних традицій.

У резолюції висловлено занепокоєння мілітаризацією та асиміляцією молоді в Криму Російською Федерацією, зокрема військовою підготовкою дітей, запровадженням “військово-патріотичної” системи освіти.

Також вказується на незаконність перепису населення в АРК російською окупаційною владою.

Наголошується, що окупаційна влада зобов’язана забезпечити питною водою всіх жителів Криму, без дискримінації, для особистого та побутового споживання.

Силове захоплення Криму є порушенням міжнародного права, і окуповані території мають бути негайно повернуті Україні, підсумовується в резолюції.

Як нагадує Радіо Свобода, проєкт цієї резолюції був підтриманий в ООН 17 листопада 2021 року.

Після цього Президент України Володимир Зеленський привітав схвалення комітетом Генасамблеї ООН проєкту резолюції з прав людини в Криму і зазначив, що Кримська платформа також тепер є в тексті документа.

Liked the article?
Help us be even more cool!