ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Франція звинувачує РФ у підробленні сайтів для плутанини й поширення дезінформації про війну в Україні

14.06.2023, 16:09
Колаж – 24 канал
Колаж – 24 канал

Уряд Франції звинуватив Росію в проведенні довготривалої кампанії з онлайн-маніпуляцій, зокрема за допомогою підроблення сайтів провідних французьких ЗМІ й МЗС Франції.

Мета кампанії – створення плутанини й поширення недостовірної інформації про війну в Україні, повідомляє AP.

Французьке агентство VIGINUM, яке протидіє іноземним цифровим втручанням, заявило, що вони почали спостерігати за цією операцією невдовзі після того, як Росія вторглася в Україну, і що Франція була однією з країн-цілей кампанії. В агентстві зазначили, що відстежили діяльність до окремих людей, компаній і "державних органів чи організацій, пов’язаних з державою", в Росії.

Минулого місяця VIGINUM зафіксувало клон сайту МЗС Франції та втрутилося, вживши "захисних і запобіжних заходів", повідомляє агентство у звіті. 

"Франція засуджує такі дії, які не гідні постійного члена Ради Безпеки ООН. Жодні спроби маніпуляцій не послаблять французьку підтримку України проти російської агресивної війни", – заявило міністерство, вживши напрочуд різке формулювання. 

Російське посольство у Франції не надало свого коментаря. 

VIGINUM повідомляє про 335 доменів, що прикидаються європейськими ЗМІ, зокрема французькими щоденними газетами Le Monde і Le Figaro. Агентство зазначає, що контент, який поширюють ці підроблені сайти, дискредитує українські Збройні сили, натомість просуваючи критику санкцій проти Росії й вплив українських біженців на інші європейські країни. 

Речниця МЗС Франції Анна-Клер Лежандр заявила, що це перший випадок, коли уряд "так чітко й відверто" звинуватив когось у подібній компанії. 

За її словами, фейковий сайт міністерства мав на меті заплутати громадськість щодо французької підтримки України та підважити демократичну дискусію. Речниця зазначає, що втручання влади обмежило ефективність сайту-клону, який вона назвала складовою "гібридної війни, яку зараз веде Росія". 

У VIGINUM повідомляють, що кампанія пов’язана з розлогою мережею дезінформації, яку тогоріч викрила компанія Meta і яка поширювала кремлівські наративи через фейкові профілі в соцмережах і підроблені новинні сайти.

Як повідомляв ІМІ, канцлер Німеччини Олаф Шольц представив ухвалену Стратегію національної безпеки країни. Росію в ній визнано найбільшою загрозою для світу. Відповідно до затвердженої Стратегії безпеки, в майбутньому зовнішні та внутрішні загрози слід розглядати разом. Крім військових небезпек, це також, зокрема, охоплює кібератаки чи атаки на критично важливу інфраструктуру.

Liked the article?
Help us be even more cool!