ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фільм про масове поховання в Бучі виграв Emmy Award у номінації Outstanding Writing

Фільм про масове поховання під церквою Андрія Первозванного в Бучі виграв Emmy Award у номінації Outstanding Writing.

Це було оголошено 27 вересня в Нью-Йорку (США) під час представлення переможців 44-ї щорічної премії Emmy Awards у галузі новинних та документальних фільмів, які були визначені Національною академією Телевізійного мистецтва та науки (NATAS), пише Релігійно-інформаційна служба України.

Ідея фільму належить автору і кореспонденту 60 minutes Скотту Пелею (Scott Pelley). Він був у Бучі, коли українські правоохоронці робили ексгумацію 116 тіл з масової могили. Тоді, у квітні 2022 року, ті жахливі кадри облетіли весь світ і Скотт був вражений побаченим та пообіцяв собі приїхати через кілька місяців, щоб з'ясувати, ким були всі ті люди, за якими згодом плакав весь світ. Продюсерами фільму були Марія Ґавріловіч (Maria Gavrilovic) і Алекс Ортіз (Alex Ortiz).

Локальним продюсером він запросив українську журналістку Софію Кочмар-Тимошенко, яка перед тим уже провела двомісячне дослідження воєнних злочинів, скоєних росіянами в Бучі, але тема масової могили, як вона сама зазначає, стала також професійним викликом.

“Перш за все тому, що станом на серпень 2022 року жоден правоохоронний орган чи міська влада не мали остаточних списків загиблих, – розповіла РІСУ Софія Кочмар-Тимошенко. – Тому я разом з іншими українськими журналістами, Євгеном Спіріном та Камілою Грабчук, взялася допомогти Бучанській міській раді в уніфікації єдиного списку загиблих, яких виявили під церквою”.

13 хвилинний фільм “Загублені душі Бучі” (“The lost souls of Bucha”) – це історія про тих, кого вбили росіяни, і після деокупації Київщини їхні мертві тіла знайшли в масовій могилі під церквою.

“Це історія про їх дружин, синів, чоловіків і батьків – тих, хто досі їх любить і продовжує жити в тому самому містечку. І це історія про тих, хто ризикував власним життям, аби “повернути гідність померлому” і поховати їх “по нашому, по-християнськи”, – зазначає журналістка.

Софія Кочмар-Тимошенко є випускницею Школи журналістики і комунікацій УКУ та Школи релігійної журналістики Інституту екуменічних студій УКУ, під час навчання в яких проходила стажування також і в редакції РІСУ.

“Мій перехід з української до міжнародної журналістики стався через війну. Будучи в журналістському середовищі, чекала повномасштабної війни за місяць до неї. А що вона буде, знала за тиждень. Мій шеф, ментор і наставник у журналістиці зібрав нашу команду і сказав про це. У відповідь ми його жартома назвали Drama Queen / Королева драми, але потім подумали, що він правий”, – розповіла Софія Кочмар-Тимошенко.

Liked the article?
Help us be even more cool!