ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фейків у західній пресі про нібито використання зброї з України бойовиками ХАМАС не зафіксовано – аналітик ІМІ

10.10.2023, 16:49

Західні медіа поки що не підхопили російської дезінформації про нібито продаж української зброї бойовикам ХАМАС. Наразі такі фейки поширюються лише через прокремлівські або близькі до Росії ресурси.

Про це розповів керівник відділу аналітики Інституту масової інформації Дмитро Баркар в ефірі міжрегіонального інформаційного марафону “Суспільне. Спротив”

Дмитро прокоментував інформацію від Головного управління розвідки Міноборони про використання нападу терористів ХАМАС на Ізраїль для провокації проти України, в межах якої поширюватимуться фейкові звинувачення про продаж зброї терористам, що лягатимуть в основу “викривальних публікацій” та “розслідувань” у західних медіа. 

Він зауважив, що подібні фейки можуть супроводжуватися підписами про подяку Україні за нібито продаж ХАМАС озброєння чи отримання зброї від “бандерівців” тощо. 

“Наразі важко говорити про вплив, оскільки ця інформаційна операція тільки почалася. Втім, ми помітили, що таку дезінформацію наразі поширюють лише кремлівські пропагандистські ресурси, такі як Спутнік. Маю зауважити, що якщо ГУР попереджав про можливість таких інформаційних вкидів, то на цей момент уже можна говорити, що вони відбулися. Дійсно, почалося поширення російськими пропагандистами дезінформації про те, що нібито бойовики ХАМАС використовують зброю з України – для цього поширюючи фейкові новини з якимись геть незрозумілими фото та відео, які неможливо ідентифікувати”, – розповів аналітик ІМІ. 

Водночас медіаексперт зазначив, що наразі вплив такої інформаційної операції непомітний у західній пресі. Крім того, хоча тема війни бойовиків ХАМАС проти Ізраїлю посідає одне з провідних місць, водночас тема війни Росії проти України не зникла з порядку денного та має таке саме інформаційне висвітлення.

“Логічно, що вийшли на перші шпальти події в Ізраїлі, втім Україна не зникла (з інформаційного простору. – Прим. ред.). Зараз можна говорити про те, що приблизно на одному рівні висвітлюються як війна Росії проти України, так і війна бойовиків ХАМАС проти Ізраїлю. Але я, звісно, маю на увазі адекватне висвітлення, адекватні медіа. Навали російської пропаганди, вигадок про зброю поки немає, не зафіксовані. Можливо, минуло ще небагато часу, і ми щось побачимо, однак ця інформаційна операція Росії поки що не працює на західну аудиторію, можливо і не спрацює”, – прокоментував інформацію Дмитро.  

Раніше ІМІ писав про хакерські групи, зокрема й з Росії, які проводять кібератаки на урядові та сайти ЗМІ Ізраїлю. Російська хакерська група Killnet заявила, що націлиться на всі урядові системи Ізраїлю за допомогою розподілених DDoS-атак. Вона звинуватила Ізраїль у кровопролитті та в підтримці України й НАТО. 

Liked the article?
Help us be even more cool!