ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Facebook видалив ботоферми "Слуги народу", "Довіри" Гройсмана та Деркача

07.05.2021, 10:44
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

У квітні Facebook виявив і видалив дві мережі ботів, що загалом налічували майже 600 акаунтів і 400 сторінок. Їхня діяльність пов’язана зі “Слугою народу”, “Довірою”, а також підсанкційними Андрієм Деркачем і Петром Журавлем.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на звіт соцмережі.

У звіті йдеться, що соцмережа заблокувала ботоферми після розслідування видання “Букви”.

Загалом Facebook виявив дві мережі скоординованої неавтентичної поведінки (CIB), існування яких порушує правила соцмережі.

Перша налічувала 105 акаунтів і 24 сторінки Facebook, а також п’ять акаунтів Instagram. Розслідування Facebook виявило, що за ними стоять особи, пов’язані з партією “Слуга народу”. Загалом на просування сторінок витратили близько 210 тисяч доларів.

Мережа публікувала дописи українською та російською про політику, корупцію, сатиру про COVID-19, слова на підтримку “Слуги народу” й чинної української влади, а також критикувала опозицію, передусім Віталія Кличка й Петра Порошенка.

Друга мережа налічувала 477 акаунтів і 363 сторінки Facebook, а також 29 акаунтів Instagram. До неї, як показало розслідування Facebook, причетні Андрій Деркач і Петро Журавель, а також його медіа Begemot – усі вони перебувають під санкціями міністерства фінансів США.

Крім того, частина акаунтів була пов’язана з людьми, які консультують колишнього прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана й голову депутатської групи “Довіра” Олега Кулініча. На просування мережі витратили майже пів мільярда доларів.

Facebook вважає, що ця мережа ботів здійснювала довготривалу інформаційну операцію, спрямовану на просування сприятливого для Деркача, Гройсмана й Кулініча контенту.

Facebook зазначає, що розслідувати другу мережу почав після звернення Федеральної служби безпеки. Вона діяла вкрай продумано: дописи на пов’язаних сторінках виходили регулярно. Але частина акаунтів мала однакові імена й фото.

“Ми видалили 105 облікових записів Facebook, 24 сторінки та 5 облікових записів Instagram, які були створені в Україні та націлені на аудиторію всередині країни. […] Ми почали вивчати діяльність цих сторінок після перегляду розслідувань українського видання “Букви”. Наше розслідування виявило зв’язки з особами, пов’язаними з політичною партією в Україні “Слуга народу”, – цитує видання Facebook.

Як повідомляв ІМІ, Facebook видалив в грудні 2020 року десятки профілів, пов’язаних із партією “Європейська солідарність” і громадськими організаціями “Справа громад” та “Антикорупційний блокпост”.

Liked the article?
Help us be even more cool!