ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Facebook та Twitter видаляють пости з цитатою загиблого на фронті Романа Ратушного про війну з рф

15.06.2022, 14:22
Фото – ГО “Захистимо Протасів Яр”
Фото – ГО “Захистимо Протасів Яр”

Соцмережі Facebook та Twitter видаляють пости користувачів з цитатою загиблого на фронті активіста Романа Ратушного "Чим більше росіян ми вб’ємо зараз, тим менше росіян доведеться вбивати нашим дітям".

Про це написав юрист, заступник директора Центру демократії та верховенства права та член Незалежної медійної ради Ігор Розкладай, повідомляє MediaSapiens.

“Друзі, я думаю, сьогодні прилетить від фб за цитату Романа Ратушного. Уже є прецедент. Цей кейс дуже важливий, тому не витрачайте енергію на пошук того, чого нема. Система налаштована сприйняти це як мову ворожнечі, і вона це зробить. Мені потрібні скріни за прильоти. До речі, твіттер цю фразу теж забанив”, – написав Розкладай у фейсбуці.

У коментарі виданню Ігор Розкладай сказав, що, коли побачив цитату, відразу зрозумів, що це стане проблемою.

“Поки що скарг небагато. Першою жертвою став сам Роман – твіттер видалив цей пост. На фейсбуці першою стала Таміла Ташева, їй прилетів жовтий трикутник у профіль. Постраждали Рагу.лі, ще кілька френдів. Я сподіваюся, що фб відреагує на цей кейс належно, але на це потрібен час, ну і врахуйте півдобову різницю в часі з Каліфорнією”, – розповів Ігор Розкладай.

Він каже, що розглядав би цю фразу не як hate speech, а як defense speech, однак системі це мають пояснити алгоритмічно, і завдання це не з легких.

“Якщо відключити емоції і біль щодо загибелі цієї прекрасної людини, фраза є закликом убивати. От суто формально. Система бачить заклик – чи то отримує скаргу, чи сама бачить – і блокує. Бо так вона навчена. Система не може розпізнати емоції і контекст, це ще далеко не штучний інтелект, як у кіно, коли він з вами розмовляє. Це система, яка працює на певній кількості прикладів. Зокрема, в історії з хештегом #Буча та #Ірпінь була та сама проблема, фб мав швидко навчити систему, що це є легітимним винятком. До честі, вони швидко впорались із цим”, – зазначив юрист.

На думку Ігоря Розкладая, цей кейс стає ще одним прикладом того, що соцмережі не можуть діяти за правилами мирного часу.

“Деякі речі Меta уже задіяла, наприклад, сепарувавши рекламу для Росії і України. Але ми переконані, що такі правила мають бути більш універсальними. І вони, з одного боку, не мають допомагати агресору, навіть пасивно, а з іншого – мають допомогти платформам не нести ризики і відповідальність і не дозволяти прояви екстремізму. Проблема лише в тому, що Європа і Америка не були готові до такого середньовічного варварства у ХХІ столітті. І, власне, превентивно розробити такі правила ніхто не був готовий. Але я бачу певні позитивні рухи і сподіваюся, ми дійдемо і до появи таких правил”, – сказав він.

Як повідомляв ІМІ, у бою під Ізюмом (Харківщина) 9 червня загинув голова ГО “Захистимо Протасів Яр” і розвідник 93 окремої механізованої бригади “Холодний Яр” Роман Ратушний. 

5 липня Роману мало б виповнитися 25 років. Він був учасником Революції гідності в 16 років, громадський активіст, очолював ГО “Захистимо Протасів Яр”. 

Liked the article?
Help us be even more cool!