ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Естонія встановила, що Росія з 2020 року вчиняла кібератаки проти України та країн НАТО

Російські військові з 2020 року вчиняли кібератаки проти України, а також країн НАТО та ЄС, зокрема Естонії.

Це з’ясувала Поліція безпеки Естонії під час спільної операції зі службами 10 країн, повідомляє Естонський державний мовник ERR.

Як встановило слідство, кібератаку вчиняв військовий підрозділ 29155 Головного управління Генерального штабу збройних сил РФ (ГУ ГШ ЗС РФ). Цей військовий підрозділ відповідає за спроби державних переворотів, диверсійні операції, саботаж, а також спроби вбивств у Європі. 

Правоохоронці встановили особи трьох офіцерів ГУ ГШ ЗС РФ (Юрія Денисова, Миколу Корчагіна та Віталія Шевченка) та оголосили їм підозри.

Естонський суд уже задовольнив прохання прокуратури й заочно видав ордери на їхній арешт, їх оголосили в міжнародний розшук.

“Хоча наразі відомо, що підозрювані перебувають у Росії, міжнародні ордери на обшук і арешт означають, що, коли вони виїдуть з Росії, існує реальний ризик того, що якась країна затримає їх і екстрадує до Естонії для судового розгляду”, – сказав держпрокурор Вахура Верте.

Служби безпеки Естонії зазначили, що кібератаки, створені цим військовим підрозділом, становлять загрозу національній безпеці Естонії.

“Кібероперації, як і саботаж, збір розвідувальних даних або проведення інформаційних операцій, згідно з військовою доктриною Російської Федерації, є важливою складовою гібридної війни. Ми захищаємо національну безпеку Естонії і в кіберпросторі та, окрім фізичних шпигунів, викриваємо й кіберзлочинців”, – сказав гендиректор Поліції безпеки Марго Паллосон.

Підрозділ 29155 продовжив свою діяльність проти державних мереж Естонії та інших країн. Водночас завдяки співпраці в гарантуванні кібербезпеки Центральної кримінальної поліції, Поліції безпеки та Державної інформаційної системи RIA (CERT-EE) вдалося виявити та запобігти атакам, додали представники служб безпеки Естонії.

У листопаді 2020 року кібератак зазнали міністерство економіки та комунікацій, міністерство соціальних справ і міністерство закордонних справ Естонії. Злочинці отримали доступ до серверів, але не до державної таємниці.

США також запропонували нагороду в $10 мільйонів за осіб, встановлених в Естонії.

Як повідомляв ІМІ, структури, близькі до уряду Росії, створювали сайти-двійники провідних медіа Європи, щоб поширювати дезінформацію та проводити “психологічні операції”. За даними відомства, всього було створено дзеркала щонайменше 14 європейських медіа. 

Liked the article?
Help us be even more cool!