ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ексжурналіст "ПравдаТУТ" заявив про викрадення та невиплату зарплати, власник – про крадіжку техніки

13.09.2019, 16:30
Фото – mistoinform.com.ua
Фото – mistoinform.com.ua

Журналіст Валентин Ковалевський, який деякий час працював на телеканалі “ПравдаТУТ”, повідомив про своє незаконне затримання нібито на замовлення власника каналу Івана Гришина. Останній звинувачення відкидає, але вимагає покарання експідлеглого через нібито вкрадену техніку, повідомляє “Детектор медіа”. 

За словами Ковалевського, 28 серпня його викрали люди в цивільному, які назвалися працівниками оперативного підрозділу Печерського управління поліції.

Журналіст і його адвокат Денис Ципін заявляють, що затримання було незаконним, з перевищенням службових повноважень. Адже у відділку, куди привезли Валентина, з’ясувалося, що за документами він не “затриманий”, а “запрошений”. Однак, за словами журналіста, це не завадило правоохоронцям примусово та без згоди взяти в нього відбитки пальців та погрожувати “пред’явленням підозри”. 

У відділку з’ясувалося, що “затримання” Ковалевського пов’язане з провадженням, яке відкрили після заяви його колишнього роботодавця – власника і директора телеканалу “ПравдаТУТ” Івана Гришина – про крадіжку знімальної техніки. 

Наразі Валентин Ковалевський та адвокат Денис Ципін вважають, що викрадення (саме так журналіст і його захисник розцінюють доправлення Валентина до відділку) відбулося на замовлення Івана Гришина.

У липні 2019 року медіавласник дійсно написав заяву в поліцію, у якій звинуватив експрацівника в крадіжці знімальної техніки. Факт подання заяви підтверджують і Валентин Ковалевський, й Іван Гришин. 

За словами Валентина Ковалевського, з травня 2019 року на телеканалі “ПравдаТУТ”, де він працював на той момент, почалися проблеми з виплатою зарплат працівникам: гроші виплачувалися лише частково та з великим запізненням. Після багаторазових звернень до керівництва з вимогою виплатити заборгованість із зарплати Ковалевському повідомили, що його звільнено. На той момент на руках у журналіста була знімальна техніка (квадрокоптер), яку він брав для зйомок матеріалу. Звільнений журналіст розрахунку за декілька місяців роботи так і не отримав, після чого й повідомив Івану Гришину, що поверне знімальну техніку лише після виплати боргу. Невдовзі він дізнався про заяву Гришина про нібито вкрадену техніку. 19 серпня Валентин Ковалевський сам подав заяву до поліції про безпідставну невиплату заробітної плати, а 28 серпня його затримали. 

У відділку, за словами журналіста, йому порекомендували укласти угоду про визнання провини, погрожуючи висуненням підозри. Після того як журналіст відмовився підписувати документи, а у відділок прибув його адвокат, Валентина відпустили. Журналіст із адвокатом подали заяву про незаконні дії правоохоронців до Державного бюро розслідувань.

За словами адвоката, Валентин Ковалевський не був оформлений на “ПравдаТУТ” офіційно, тому, можливо, йому доведеться ще доводити свою співпрацю з каналом. “За квадрокоптер Валентин розписався в журналі – це, зрештою, і доказ його трудових відносин з “ПравдаТУТ”, – пояснив адвокат Денис Ципін, чому техніка досі залишається в журналіста.

Ковалевський готовий повернути квадрокоптер у будь-який момент, коли буде виплачено борг із заробітної плати в сумі 55 тис. грн. І це, за словами журналіста, не поодинокий випадок на телеканалі “ПравдаТУТ”. Декілька експрацівників телеканалу в коментарях “Детектору медіа” на умовах анонімності розповіли, що дійсно не отримували зарплат по кілька місяців, а потім були вимушені довго домагатися виплати боргу: комусь телеканал винен не дуже великі суми, а комусь – до 50 тис. грн за декілька місяців роботи.

Іван Гришин визнав, що проблеми з виплатами заробітних плат у компанії дійсно трапляються. Але пов’язані вони не з небажанням виплачувати робітникам гроші, а з певними бізнес-труднощами, які виникають у “ПравдаТУТ”.

“У нас зараз складне фінансове становище, бо з нами не розрахувалися ще після виборів, отже, маємо провиси, – пояснив Іван Гришин. – І Валентин про це прекрасно знає. Об’єктивно у нас є наразі затримка у фінансуванні на місяць-півтора. Але вона є наразі всюди – ну ж*па зараз у країні, що тут казати. Коли, приміром, затримка у два місяці й людина приходить і каже, що звільняється, то не питання – розрахували, розійшлися. Це якщо на момент звільнення людини в нас є гроші. Якщо немає, то ми обов’язково пізніше виплатимо, як тільки вони будуть”.

Медіавласник каже, що веде список тих, кому компанія винна гроші, і за першої ж можливості борги виплачуватиме. 

За версією Івана Гришина та його колег, ситуація зі звільненням Валентина Ковалевського та зникненням квадрокоптера розвивалася по-іншому. На початку липня Валентин Ковалевський пішов у відпустку – тож на момент щомісячних розрахунків, які в компанії проводяться в 15-х числах, був не на роботі. Коли журналіст вийшов з відпустки, більша частина працівників, навпаки, була у відпустці в Туреччині. На той момент, за словами Івана Гришина, він уже вирішив звільнити журналіста, тож зателефонував йому і попросив зайти на канал порахувати кількість зданих матеріалів для розрахунку. За деякий час він дізнався, що Валентин Ковалевський прийшов на канал і взяв знімальну техніку. Відтак Іван Гришин подав заяву в поліцію.

“Він вкрав у нас техніку, – заявив Іван Гришин. – Вчинив дуже специфічно: прийшов, забрав квадрокоптер, фотоапарат... Отже, й кримінальна справа була заведена з цього приводу, і він, до речі, визнає, що вкрав. А в нього позиція така: я зараз забрудню вашу репутацію, зберу всіх незадоволених, кого ви звільнили, кому не доплатили, – або відкликайте заяву. Я йому кажу: поверни знімальну техніку – ми відкличемо заяву”.

Іван Гришин відкидає звинувачення в причетності до так званого “викрадення” журналіста поліцією. Каже, що єдине, що він дійсно робив у цій ситуації, – телефонував у поліцію та запитував, чи ведеться розслідування.

Наразі в історії довкола звільнення Валентина Ковалевського та зникнення з ним квадрокоптера є три кримінальні провадження: щодо викрадення техніки – за заявою Івана Гришина, щодо невиплати заробітної платні – за заявою Валентина Ковалевського, щодо “завідомо незаконного затримання або незаконного приводу” – за заявою Валентина Ковалевського до Державного бюро розслідувань.

Liked the article?
Help us be even more cool!