ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Експолітв'язневі Кольченку, який мітингував під посольством Білорусі, присудили виправні роботи

11.08.2020, 13:16
Фото – Ґрати, Стас Юрченко
Фото – Ґрати, Стас Юрченко

Шевченківський районний суд Києва 11 серпня визнав колишнього українського політв’язня Олександра Кольченка винним у дрібному хуліганстві й призначив 40 годин громадських робіт, повідомляє видання “Ґрати”.

Кольченка затримали 10 серпня в Києві біля посольства Білорусі на акції на підтримку білоруської опозиції, коли між учасниками акції та поліцейськими сталася сутичка. 

На Кольченка і ще двох активістів поліція склала протоколи про дрібне хуліганство і злісну непокору поліцейським (статті 173 і 185 Кодексу про адміністративні правопорушення). 11 серпня їх розглядає Шевченківський районний суд Києва.

Справу Кольченка про дрібне хуліганство розглянула суддя Тетяна Левицька. Поліцейський зазначив у рапорті, що на акції біля посольства Кольченко “намагався чіплятися за одяг поліції, висловлювався нецензурною лайкою, на зауваження не реагував”. Сам Кольченко заперечував провину, його адвокатка Євгенія Закревська просила закрити справу у зв'язку з відсутністю складу порушення. Однак суддя визнала Кольченко винним і призначила 40 годин громадських робіт.

Засідання відбувалося в кабінеті судді, журналістів видання туди не пустили. Секретарка судді перегородила кореспондентам прохід без пояснення причин і викликала судову охорону. Після засідання Кольченко повідомив виданню, що адвокатка просила викликати свідків, але суддя відмовила.

Справу про злісну непокору поліції розглядала суддя Ірина Макаренко. Поліцейський не вказав у протоколі, у яких саме діях Кольченко виявлялася злісна непокора. У зв'язку з цим суд повернув протокол у поліцію на виправлення. Поліцейський сказав, що переоформить протокол і знову скерує до суду.

“Дивно, це якийсь сюрреалізм. Мені вчора у відділенні сказали, що я не затриманий, але мене не відпускали й не віддавали документів. І зараз суддя сказала, що суд відкритий, але не допустили жодного з журналістів і свідка”, – сказав Кольченко після засідань.

Рішення суду може бути оскарженим протягом 10 днів. Кольченко повідомив, що подаватиме апеляцію. “Я в таборі не працював, а вони хочуть тут мене змусити”, – сказав анархіст.

Liked the article?
Help us be even more cool!