ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Екснардепа Святаша засудили до 12 років ув'язнення за виправдовування збройної агресії РФ

Печерський районний суд Києва засудив народного депутата IV–VIII скликань Дмитра Святаша до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна за виправдовування збройної агресії РФ проти України та шахрайство на суму 2,2 млрд гривень.

Про це повідомила пресслужба Київської міської прокуратури.

Суд визнав Святаша винним у:

  • публічних закликах з метою змін меж території України; 
  • виготовленні та поширенні матеріалів, у яких міститься виправдування збройної агресії РФ проти України;
  • шахрайстві з подальшою легалізацією незаконно набутого майна.

У суді прокурори довели, що впродовж 2022 року Святаш розмістив на своїй Facebook-сторінці дописи з наративами про відсутність збройної агресії РФ проти України.

“Також політик писав  про законність окупації території України та закликав мешканців тимчасово окупованих територій погоджуватись на колабораційну діяльність та співпрацю із банками Російської Федерації”, – зазначили в прокуратурі.

Колишній нардеп Дмитро Святаш. Фото – Facebook-сторінка Дмитра Святаша

Крім того, зазначила прокуратура, упродовж 2008–2014 років Святаш, бувши бенефіціаром групи підприємств зі складання та продажу автомобілів з РФ, не повернув кредит одному з банків. Йдеться про суму в понад 50 млн доларів США. Водночас він  прикривався фінансовою кризою 2008 року. 

“У заставу банку він передав близько 200 об’єктів нерухомості та корпоративні права. Згодом, використавши завідомо підроблені документи, політик переоформив майно на інші підконтрольні йому суб’єкти підприємництва, звільнивши у такий спосіб це майно з-під обтяжень”, – пояснили в прокуратурі.

Як наслідок, компанія, яка викупила борги банку, зазнала збитків на суму 2,2 млрд грн, додали в прокуратурі.

Святаша на суді не було (він із 2019 року перебуває в РФ), але був його адвокат.

Суд також задовольнив клопотання прокурора про спецконфіскацію в дохід держави незаконно набутих активів Дмитра Святаша.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2023 року СБУ повідомила про підозру колишньому нардепу від Партії регіонів Дмитру Святашу в сприянні Росії у веденні агресивної війни проти України.

Liked the article?
Help us be even more cool!