ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Екс-голова Житомирської облради частково виграла суд проти “Бердичівського погляду”

15.07.2019, 10:00

Депутатка та екс-голова Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська виграла суд проти видання “Бердичівський погляд”. Бердичівський міськрайонний суд ухвалив визнати частину опублікованих тез в статті видання такими, що не відповідають дійсності, та стягнути 10 тис грн. моральної шкоди замість 100 тис грн. 

Про це йдеться у рішенні суду від 14 червня, оприлюдненому на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень. 

Депутатка просила “визнати такими, що не відповідають дійсності, принижують її честь, гідність та ділову репутацію наступні тези статті “Послевкусие выборов-2015 или “Ход конем” по-бердичевски”, опублікованої 15 січня 2016 року інтернет-виданням “Бердичівський погляд”.

В обгрунтуванні своїх позивачка зазначила, що вона є народним депутатом Верховної Ради України V, VI, VII скликання, головою Житомирської обласної організації ВО “Батьківщина”, за результатами проведення місцевих виборів 25.10.2015, отримала мандат депутата Житомирської обласної ради та була обрана на посаду голови Житомирської обласної ради. 

Автор статті “надуманими та безпідставними твердженнями намагався дискредитувати її як патріота, політика, активного громадського діяча, благодійника, законослухняного громадянина; вказав на безпринципність та аморальність її поведінки в політичному житті”, йдеться в обгрунтуванні позивачки.

В матеріалах суду зазначено, що моральну шкоду Анжеліка Лабунська оцінила в сумі 100 тис. грн., перерахування яких здійснити на користь Житомирського обласного будинку дитини для дітей сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків.

На обгрунтування заподіяння їй моральної шкоди позивачка вказала, що вона зазнала значних глибоких душевних страждань у зв`язку з поширенням вищезазначених відомостей, які принижують її честь, гідність та ділову репутацію.

Відповідачами за позовом про захист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації є товариство “Тур плюс транс” та автор матеріалу вчитель школи №5 Валентин Гоноль.

В письмових запереченнях представник газети позов не визнав та просив відмовити в його задоволенні, мотивуючи тим, що вказані позивачкою в позовній заяві висловлювання містять інформацію, яка є оціночним судженням автора, а не фактичним твердженням. В підтвердженні своїх слів долучив докази на спростування тверджень позивачки. Одним із них був особистий твіт депутата, в якому екс-голова облради зазначає, що йде в жорстку опозицію до “Батьківщини”.

Призначена за клопотанням представника Лабунської судово-лінгвістична експертиза 29 травня 2017 року визнала, що частина висловлювань статті містять інформацію, яка “сприяє формуванню у адресатів негативного ставлення до ОСОБА_3 та негативної оцінки її моральних та ділових якостей”.

В підсумку суд частково задовольнив вимоги позивачки. Шість висловлених тверджень в публікації визнав такими, що “не відповідають дійсності, принижують честь, гідність та ділову репутацію позивачки”.

“Враховуючи мотивацію позивачки, а також виходячи з принципу диспозитивності цивільного процесу” розмір моральної шкоди зменшено зі 100 тис – до 10 тис грн.

В інтернет-виданні вважають позов втручанням у діяльність засобів масової інформації та обмеження свободи слова.

“Ми не погоджуємось з судовим рішенням і вважаємо, що це утиски свободи слова. На моє переконання визначальним в прийнятті рішенні був статус та вплив позивачки-міліонерки. Наразі редакція підготувала апеляційну скаргу і продовжувати власний захист”, - сказав коментарі представнику ІМІ у Житомирській області редакторка видання “Бердичівський погляд” Віта Ковтонюк.

Як повідомляв ІМІ, провадження за позовом Анжеліки Лабунської до видання “Бердичівський погляд” суд відкрив ще 10 березня 2016 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!