ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Дизель Шоу" вимагає від "Телебачення Торонто" видалити сюжет про них. У Щура заявили про цензуру

19.05.2021, 10:40
Фото – скріншот з відео Телебачення Торонто
Фото – скріншот з відео Телебачення Торонто

Компанія “Дизель Студіо” звернулася до програми “Телебачення Торонто” з листом-вимогою видалити критичний сюжет про них. Заявники вбачають порушення авторських прав. Натомість у ведучого Майкла Щура заявляють про цензуру, повідомляє Громадське.

Так, 16 травня на офіційній сторінці “Телебачення Торонто” опублікували відео під назвою “Дизель Шоу” і деструктив, Медведчук, Оксана Марченко, Кива, VovaZIL’Vova: #@)₴?$0 з Майклом Щуром #30”.

У сюжеті критикують позицію “Дизель Шоу” стосовно проблем вакцинації. Зокрема, “Телебачення Торонто” у своєму сатиричному сюжеті висміяло антивакцинаторську позицію українського телешоу.

Як зазначили представники “Дизель Студіо”, це відео містить об’єкти права інтелектуальної власності, що їм належать. Там вважають, що використання фрагментів “Дизель Шоу” без попереднього погодження з ними є незаконним.

“Дизель Студіо” вказує, що, за змістом статей 435, 440, 441, 443 Цивільного кодексу, статей 7, 15, 31, 33 Закону “Про авторське право і суміжні права”, право на використання твору належить автору або іншій особі, яка одержала відповідне майнове право у встановленому порядку. Використання твору здійснюється лише за згодою автора або особи, якій передано відповідне майнове право.

“Оскільки "Дизель Студіо" жодних дозволів на будь-яке використання фрагментів телевізійної передачі “Дизель Шоу” не надавала, вважаємо використання нашого відео кричущим порушенням виключних авторських майнових прав та майнових прав на інші об’єкти права інтелектуальної власності “Дизель Студіо”, – зазначили в компанії.

Вони вимагають від “Телебачення Торонто” негайно “усунути порушення і припинити публічне розповсюдження фрагментів”, тобто видалити цей випуск. Якщо до них не дослухаються, планують вирішувати конфлікт через суд.

Крім того, “Дизель Студіо” вбачає у висловлюваннях ведучих Майкла Щура та Ярослави Кравченко розпалювання національної ворожнечі й ненависті, приниження честі та гідності й образу почуттів громадян.

Приклад порушень вони навели в цитатах: “Українці будуть помирати ще і ще, зокрема завдяки переглядам випусків “Дизель Шоу”; “Причому рятує життя розумних людей і авторів “Дизель Шоу”; “І поки ви пишете коментар “Та хай вимре аудиторія “Дизель Шоу”, нам же тільки краще стане”, то ми нагадаємо, що хвора аудиторія “Дизель Шоу” буде без маски кашляти у ваші світлі та сповнені розуму все ще невакциновані пички”; “З нетерпінням чекаємо, коли “Дизель Шоу” почне заперечувати Голокост, просто щоб закінчити жарт словом “Гондурас”.

Зі свого боку автори “Телебачення Торонто” не погоджуються з вимогою “Дизель Студіо”, адже, мовляв, використання фрагментів чужих авторських творів без попереднього дозволу передбачено українським законодавством.

Як вказують автори програми, стаття 21 Закону України “Про авторське право і суміжні права” передбачає вільне використання твору без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право), але з обов’язковим зазначенням імені автора і джерела запозичення.

У законі припускають використання коротких уривків з опублікованих творів в обсязі, “виправданому поставленою метою”. Закон працює в разі, якщо копіювання зумовлене “критичним, полемічним, науковим або інформаційним характером твору”.

У “Телебаченні Торонто” наголошують, що чітко зазначили у своєму матеріалі, що джерелом цитованих уривків відео є канал ICTV, а також ютуб-канали ICTV та “Дизель Шоу”. Цитовані фрагменти також містять логотип ICTV.

“Телебачення Торонто” використало зазначені уривки з метою критики та полеміки, впевнене в правомірності своїх дій та не погоджується з вимогами видалити цей матеріал”, – додали автори програми.

Також “Телебачення Торонто” в заяві про плани зі звернення до суду вбачає “спроби цензури у відповідь на обґрунтовану критику”.

“Тема вакцинації є однією з найбільш актуальних на сьогодні, а антивакцинаторські меседжі – дуже шкідливими для суспільства. Ми переконані, що закон на нашій стороні, а цензурі не місце в українському інформаційному просторі”, – додали автори програми.

Liked the article?
Help us be even more cool!