ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Директорка ІМІ: Росія вбила 94 журналістів в Україні з 2014 року

16.09.2024, 14:22
Леся Луцюк
Оксана Романюк на акції пам'яті журналіста Георгія Гонгадзе 16 вересня 2024 року в Києві. Фото – Анастасія Мантач
Оксана Романюк на акції пам'яті журналіста Георгія Гонгадзе 16 вересня 2024 року в Києві. Фото – Анастасія Мантач

З початку російсько-української війни у 2014 році Росія вбила 94 журналістів в Україні. Про це повідомила директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк 16 вересня в Києві на акції пам’яті, приуроченій до 24-х роковин убивства українського журналіста Георгія Гонгадзе.

“Із 2014 року загинули 94 журналісти, вони були вбиті країною-агресором. І як убивство Георгія Гонгадзе спричинило в суспільстві просто вибух вимоги, запиту на справедливість, так і ця загибель наших колег показує, наскільки важливим є висвітлення російської агресії. До того, як убили Георгія, мені здається, що в нас не було такого усвідомлення важливості антикорупційної журналістики, розслідувальної журналістики, яка на сьогодні є однією з основ медійного ландшафту. Це дало можливість журналістам об’єднатись, виникли перші активні журналістські організації”, – розповіла Оксана Романюк. 

За словами директорки ІМІ, наразі журналістська спільнота об'єднана прагненням донести світу інформацію про російські злочини. 

“Зараз ми об’єднані для того, щоб документувати злочини Росії. Для того щоб світ дізнався про трагедію в Бучі, руйнування Маріуполя, катування людей у Херсоні, руйнування вокзалу в Краматорську чи обстріл “Охматдиту”. Все це надзвичайно важливо документувати, інформувати міжнародну спільноту, зокрема, щоб нарешті настала справедливість: зло було покаране, Україна мала досить зброї, агресор нарешті сів на лаву міжнародного трибуналу. Є надія на це завдяки саме роботі журналістів”, – зауважила вона.

Також Оксана Романюк додала, що журналісти ризикують життям щоденно, не тільки в окопах, а й висвітлюючи діяльність тих людей, які досі займаються корупційними, злочинними махінаціями.

“Підтримуйте журналістів! Ця професія справді дуже важлива, гідна поваги. Хочу закликати колег також підтримувати одне одного, інформаційно зокрема. Публікувати інформацію про утиски, результати розслідувань, стежити за судовими справами. У такий спосіб ми можемо привносити якісь зміни на краще. Сподіваюся, ми їх побачимо”, – підсумувала Оксана Романюк. 

Довідково. 16 вересня 2024 року в Києві, на Контрактовій площі (перед Києво-Могилянською академією), відкрилася тимчасова Алея пам’яті Георгія Гонгадзе. Вона складається з інформаційних банерів про життя та внесок українського журналіста в незалежну журналістику та становлення свідомого суспільства.

Liked the article?
Help us be even more cool!