ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Директорка ІМІ: Понад 100 журналістів побували в російському полоні від 2014 року

30.05.2024, 18:26
Леся Луцюк
Директорка ІМІ Оксана Романюк. Фото – Сергій Стеценко / Радіо Свобода
Директорка ІМІ Оксана Романюк. Фото – Сергій Стеценко / Радіо Свобода

Понад 100 українських та закордонних журналістів побували в російському полоні з 2014 року.

Про це розповіла директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк на пресконференції “Незаконне затримання, тортури, неволя: як і чому Росія веде війну проти українських медійників” від Медійної ініціативи за права людини 30 травня. 

За словами Романюк, ІМІ наразі відомо про 29 цивільних українських журналістів, яких Росія незаконно утримує прямо зараз. Ще четверо медійників, які приєдналися до лав Збройних сил України, зараз також перебувають у російському полоні. 

“З 2014 року понад 100 журналістів побували в російському полоні – як українських, так і закордонних. Те, що робить Росія, однозначно є злочином. Я б сказала, що це є злочином геноциду, оскільки ми бачимо фільтрацію громадян за певною ознакою. Тому дуже важливо, щоб міжнародні організації активно включалися в допомогу Україні. Ми дуже вітаємо активну участь “Репортерів без кордонів” – нашого партнера в розслідуванні ситуації з Дмитром Хилюком, нашим колегою, якого ми дуже поважаємо і який є абсолютно героїчним українським журналістом”, – зазначила директорка ІМІ.

Оксана Романюк закликала міжнародні організації активніше застосовувати механізми для звільнення українських журналістів з російського незаконного утримання. Вона розповіла, що ІМІ співпрацює з Офісом генерального прокурора, який розслідує справи полонених журналістів з погляду доказів злочину геноциду. А також із Комітетом Верховної Ради з питань свободи слова.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала постанову про звернення до міжнародних організацій щодо сприяння звільненню українських журналістів, яких росіяни тримають у заручниках.

“Це дуже важливо для міжнародного лобіювання, тому що міжнародні організації не мають просто сидіти чи проводити акції солідарності. Вони мають включати свої лежачі механізми. Це ненормально, що цивільні люди утримуються Росією і ми не знаємо, де вони. Ми не знаємо, де Дмитро Хилюк, ми не знаємо, де Вікторія Рощина, ми не знаємо, де Ірина Левченко. Це ненормально”, – підсумувала Оксана Романюк.

Також нагадаємо, що за два роки та три місяці з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 599 злочинів проти журналістів та медіа в Україні, за даними Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, що здійснює Інститут масової інформації.

Інститут масової інформації (ІМІ) – медійна громадська організація, яка працює з 1996 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень до зони бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ – “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX). 

Liked the article?
Help us be even more cool!