ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Два турецьких пропагандисти приїхали до окупованого Мелітополя з фільмом про російську секту

Турецькі пропагандисти Окай Депрем та Ведат Акчайоз привезли до окупованого Росією Мелітополя (Запорізька область) авторський документальний фільм про представників російської релігійної секти “Борці за дух духобори”.

Про це повідомляє російське пропагандистське ЗМІ “Московський комсомолець”.

Ведат Акчайоз, якого росіяни називають “етнологом”, прибув “до Росії в один з її нових регіонів для розвитку культурних зв'язків між народами двох країн”. Повідомляється, що Акчайоз належить до молокан, про яких турок написав “безліч книг” та зняв “документальні фільми про представників цієї релігійної течії”.

За даними енциклопедії історії України, молокани і духобори – секта, яка з'явилися в центральній Росії наприкінці 1760-х років як протест проти підтримання православною церквою соціальних засад кріпацтва. Молокани і духоборці входять до російського “Довідника з єресей, сект і розколів”. 

Турецький пропагандист Ведат Акчайоз (праворуч). Скрин  із сайту Дзен

Крім кіно, з початку повномасштабного вторгнення і окупації частини Запорізької області Ведат Акчайоз уже кілька разів приїздив до Мелітополя з “гуманітарними вантажами для молокан”. За даними фонду “Рускій мір”, його проєкт із підтримки молокан “отримав схвалення Мінкультури Туреччини”, а  голова окупаційної влади в Мелітопольському районі Андрій Сігута “високо оцінив прагнення молокан з інших країн підтримати єдиновірців з Мелітопольського району”.

Інший російсько-турецький пропагандист Окай Депрем з початку окупації Донецької і Луганської областей у 2014 році висвітлює події на Донбасі для турецької агенції Evrensel з яскраво вираженою проросійською спрямованістю. Був спостерігачем за псевдовиборами в так званих “ЛНР / ДНР”. Україна запровадила у 2019 році стосовно Депрема санкції. У жовтні 2022 року санкції проти нього продовжили до 2027 року. 

Крім цього, Депрем їздить з лекціями по окупованих вишах на ТОТ, а також його матеріали публікують у пропагандистському російському медіа “ІноЗМІ”. Серед останніх текстів на сайті – заангажовані статті для турецького сайту dikGAZETE на кшталт “Як Росія підтримує свій повітряний флот за умов санкцій. Два роки санкцій не “приземлили” російські літаки”, “Підліткова злочинність в Україні: тривожні тенденції та приховані проблеми. Київ приховує проблеми від союзників, щоб не залишитися без грошей”, “Корупція в Україні: тяжкий тягар для Заходу та перешкода для вступу до ЄС та НАТО”. 

Турецький пропагандист Окай Депрем. Фото – Уралпрес

Як повідомляв ІМІ, в окупованому Мелітополі (Запорізька область) росіяни презентували пропагандистську літературу “Сімейні цінності” для навчання українських дітей. Пропагандистський журнал-підручник “Сімейні цінності” призначений для шкіл та вишів окупованих територій України – Донбасу, Луганщини, Запорізької та Херсонської областей.

Турецькі пропагандисти Окай Депрем та Ведат Акчайоз у краєзнавчому музеї окупованого Мелітополя. Скриншот ІМІ з МК
Liked the article?
Help us be even more cool!