ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дружина: Окупанти змушують активіста Сергія Цигіпу отримати паспорт РФ

Російська влада змушує письменника та активіста Сергія Цигіпу з Нової Каховки (Херсонська область) отримати російський паспорт. Про це повідомляє ZMINA з посиланням на його дружину та активістку Олену Цигіпу.

За словами Олени, Сергігія незаконно утримують у штрафному ізоляторі в чоловічій виправній колонії суворого режиму №3 російського міста Скопін.

Сергій Цигіпа. Фото – Олена Цигіпа

Вона передала своєму чоловікові до в’язниці ліки та посилку. Водночас їй не дозволили передати всі медикаменти через заборону російського лікаря, попри те що Цигіпа має проблеми із серцем та судинами головного мозку (церебральний атеросклероз та ішемічну хворобу серця). 

“Сергія тримають у ШІЗО колонії №3 міста Скопін Рязанської області. Примушують брати російський паспорт”, – каже жінка.

На російському ресурсі “Ф-Атлас” так описують в’язницю, де утримують Цигіпу: “Чоловіча колонія суворого режиму для колишніх працівників судів та правоохоронних органів. 929 місць, включно з ділянкою колонії-поселення на 200 місць і приміщенням камерного типу на 80 місць”.

Хто такий Сергій Цигіпа

Сергій Цигіпа – громадський активіст із міста Нова Каховка Херсонської області, керівник ГО “Каховський плацдарм”, волонтер, колишній журналіст та ветеран АТО. 

Від початку повномасштабного вторгнення Росії вів волонтерську діяльність, брав участь у мітингах на підтримку України та висвітлював інформацію про дії окупантів на півдні. 

Росіяни викрали Сергія Цигіпу 12 березня 2022 року, коли він прямував до Таврійська із собакою, щоб передати ліки для своєї тещі.

Як повідомляв ІМІ, 6 жовтня 2023 року окупаційний Верховний суд Криму засудив Цигіпу до 13 років колонії.

У травні 2024 року стало відомо, що Сергія Цигіпу окупанти перевезли до міста Скопіна (Рязанська область РФ), де він має відбувати термін ув’язнення.

Liked the article?
Help us be even more cool!