ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дослідження ІМІ: в українських медіа майже відсутня суспільно-політична інформація з Криму

31.05.2024, 13:09

Українські медіа у висвітленні ситуації в окупованому Криму зосереджуються на ударах по півострову, натомість майже відсутня інформація щодо суспільно-політичного життя там.

Такими є результати дослідження* контенту 10 загальнонаціональних онлайн-медіа, проведеного Інститутом масової інформації із 16 по 23 травня 2024 року.

Згідно з дослідженням, більшість інформації в онлайн-медіа України, що стосується Криму, присвячена:

  • ударам по військових об'єктах на півострові, зокрема по російському Чорноморському флоту, – 46% матеріалів;
  • 24% матеріалів стосуються заходів, присвячених 80-й річниці депортації кримських татар;
  • у 9% матеріалів ідеться про тиск чи переслідування мирних мешканців півострова окупаційною владою та силовими структурами.

Натомість в українських медіа практично відсутня інформація щодо суспільно-політичного життя на окупованому півострові. Жителі Криму не мають змоги дізнаватися про соціальну складову буття на півострові з українських медіа, а люди, які переїхали з Криму до материкової частини України, тим більше залишаються малопоінформованими про життя на півострові.

“Відповідно, кримчани можуть відчувати певний інформаційний вакуум. Цю нестачу інформації люди змушені заповнювати з малодостовірних джерел, як-от російські медіа чи неверифіковані сторінки в соціальних мережах”, – вважає аналітикиня ІМІ Олена Голуб.

Що пишуть медіа про Крим

*Дослідження проводилося в період із 16 по 23 травня 2024 року в 10 загальнонаціональних медіа: “Українська правда”, “Бабель”, Суспільне, “Гордон”, ТСН, УНІАН, Укрінформ, Obozrevatel, LB.ua, “Еспресо”. Протягом моніторингового періоду експерти переглядали стрічки новин на предмет матеріалів, що стосуються півострова.

Інститут масової інформації (ІМІ) – медійна громадська організація, яка працює з 1996 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень до зони бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ – “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Liked the article?
Help us be even more cool!