ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Головні антиукраїнські наративи в кремлівських телеграм-каналах спрямовані на розхитування ситуації в Україні – дослідження ІМІ

07.03.2024, 14:51
Олена Голуб
Фото – polskieradio.pl
Фото – polskieradio.pl

Головними антиукраїнськими наративами, які просувають кремлівські телеграм-канали, наразі є "протистояння армії та влади" і "розкол в українському суспільстві", "зовнішнє управління Україною" та "нелегітимність Зеленського". Ці самі наративи простежуються в повідомленнях кремлівських традиційних медіа. 

Про це свідчить дослідження Інституту масової інформації “Трансформація старих та нові наративи російської пропаганди”, проведене в лютому 2024 року.

Згідно з дослідженням, повідомлення, які поширюють проросійські телеграм-канали, практично не відрізняються від державної пропаганди в російських традиційних медіа, що свідчить про підконтрольність проросійських телеграм-каналів Кремлю. Також простежується чітко сформована інформаційна політика з єдиними наративами, яка спрямована як на внутрішню аудиторію РФ, так і на зовнішню.

"Незважаючи на засилля кремлівської пропаганди в телеграм-каналах РФ, усе ж простежується тенденція до пом'якшення російських пропагандистських меседжів, яку медіаексперти зафіксували 2023 року. Так, "неонацистами" зараз називають лише українську владу та президента, не поширюючи цієї назви на всіх українців. Власне, і мова ворожнечі нині теж стосується переважно президента та українського військового керівництва. Дедалі менше мови ворожнечі вже фіксується і загалом щодо ЗСУ. Натомість залишаються актуальними меседжі, які можуть впливати на українське суспільство, як-от "війна до останнього українця", – йдеться в дослідженні.

Дослідження проведено в період 10–20 лютого 2024 року. Аналізувалися телеграм-канали російських пропагандистів (Соловйова, Симоньян, Царьова, Захарової, Подоляка, Прилєпіна) та телеграм-канали російських медіа: РИА Новости, "Аргументы и факты", "Лента.ру", РБК, Gazeta.ru, ТАСС, RG.ru.

Liked the article?
Help us be even more cool!