ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До захопленого у Донецьку Асєєва не допускають міжнародних спостерігачів

30.08.2017, 10:25
Станіслав Асеєв (Васін). Джерело колажу ТРК Чорноморська

Донецький журналіст Станіслав Асєєв (Васін), захоплений угрупованням “ДНР” ще на початку червня, живий і про його звільнення постійно ведуться переговори. Українська влада підключила до переговорів міжнародні організації ООН і ОБСЄ, але жодного міжнародного представника так і не допустили до журналіста. Про це розповів екс-депутат Верховної Ради, однокурсник Станіслава Асєєва Єгор Фірсов, повідомляє Радіо Свобода.

Як розповів Фірсов, Асєєв знаходиться в Донецьку “на підвалі”. Нещодавно він переніс загострення хронічного захворювання легенів. Але до нього допустили маму, здоров'я пішло на поправку.

Фірсов нагадав, що Асєєв працював під псевдонімом Васін. Він жив у Донецьку і мав мужність робити правдиві матеріали, що викривають бойовиків - там цього достатньо, щоб потрапити за ґрати.

“Найближчим часом очікується, що йому повинні винести якийсь вирок. Як ми і припускали, журналісту “шиють” шпигунство. Стас був журналістом, робив нотатки, публікації, у нього були блокноти зі своїми думками. І ось захоплюють журналіста і кажуть, що він - шпигун від української сторони. Справа честі - витягнути Станіслава з “підвалу”, тому що навіть в'язницею це не можна назвати”, - зазначив Єгор Фірсов, який є основним джерелом інформації про Станіслава фактично з дня його зникнення 2 червня.

Голова громадської організації зі звільнення полонених “Патріот” Олег Котенко зауважив, що основна платформа для переговорів щодо обміну полоненими - Мінськ. Але, у випадку зі Станіславом Асєєвим, належних результатів ця платформа поки не приносить, вважає він.

На його думку, у випадку з Асєєвим бойовики тримають паузу для того, щоб підняти ціну і, можливо, навіть виміняти його на громадянина Росії. У кураторів бойовиків є спеціальні експерти, які ведуть торг полоненими, розповів Олег Котенко. “Ми за нього намагаємося і офіційно і неофіційно боротися. Офіційно - це в Мінську, неофіційно - ми вносимо тим, хто утримує Стаса, різні пропозиції, щоб його обміняли”, - сказав він.

За словами Котенко, місцезнаходження Асєєва відомо. Але назвати його відмовляється: “Щоб не переховали”.

Також Котенко додав, що зараз з сепаратистами нічого вести переговори. “Ми ведемо переговори з тими людьми, які близькі до Росії. Є окремі люди, куратори, які ведуть цей напрямок. Можливо, вдасться домовитися про щось з терористами, тому що вони теж зацікавлені в поверненні своїх людей”, - додав Котенко.

Як повідомляв ІМІ, у Росії підтвердили факт арешту в Донецьку Cтаніслава Асєєва.

6 червня екс-народний депутат Єгор Фірсов на своїй сторінці у Facebook повідомив про зникнення в окупованому Донецьку журналіста Станіслава Васіна. За словами Фірсова, в угрупованні “ДНР” родичам Станіслава Васіна не дають інформації про його місце перебування.

Востаннє Станіслав виходив на зв’язок з мамою в обід 2 червня.

Поліція 8 червня відкрила провадження за фактом зникнення журналіста Станіслава Васіна.

11 червня Служба безпеки України підтвердила зникнення Васіна у Донецьку.

Під псевдонімом Станіслав Васін, якого захопили у полон бойовики “ДНР”, писав журналіст, публіцист та письменник Стас Асєєв.

Станіслав Васін дописував для проекту Радіо Свобода “Донбас. Реалії”, “Українського тижня”, “Української правди”, “Дзеркала тижня”.

Звільнити Станіслава Асєєва закликали Радіо Свобода,Репортери без кордонів”,  Комітет захисту журналістів

22 червня колишній народний депутат Єгор Фірсов повідомив, що Станіслав Васін (Асєєв) внесений до списків щодо обміну полоненими.

18 липня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова закликав журналістів та правозахисників об’єднати зусилля для звільнення Станіслава Асєєва.

Liked the article?
Help us be even more cool!