ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дніпровська влада не відповіла на запити про заплановані витрати на висвітлення своєї діяльності

22.03.2021, 14:39
Фото – law.com
Фото – law.com

Дніпровська міська рада та Дніпропетровська обласна адміністрація не надали відповіді на запит щодо бюджетних витрат на висвітлення власної діяльності. 

Відповідні запити представниця ІМІ в Дніпропетровській області надіслала на електронні скриньки обох адміністрацій 3 березня, утім не отримала відповіді досі. 

У запитах ішлося про надання інформації щодо витрат на висвітлення діяльності цих адміністрацій у всіх видах місцевих медіа, передбачених у місцевих бюджетах на 2021 рік. Також представниця ІМІ просила надати інформацію про укладені договори та вже проведені виплати за ними з місцевими засобами масової інформації за висвітлення діяльності. 

Запитувана інформація необхідна була для написання журналістського матеріалу з цієї теми. 

Такий самий запит було надіслано на електронну скриньку Дніпропетровської обласної ради, яка надала відповідь у встановлений законом строк. 

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що ненадання інформації за запитом є адміністративним правопорушенням, передбаченим статтею 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

“Законодавство України, зокрема Закон України “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації” передбачає, що тут ідеться саме про інформацію “про діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування, задоволення інформаційних потреб громадян, юридичних осіб про роботу цих органів”. Тобто саме про рішення комісій, про те, хто як голосував під виділення землі під чергову забудову тощо. Законодавство не передбачає, що в такій інформації мер урочисто на камери перерізає червону стрічку чи відвідує бабусю тощо – мова саме про офіційну діяльність (яку якраз старанно намагаються приховати, блокуючи доступ журналістів до публічної інформації, сесій рад тощо). Тобто висвітлення потрібно, але потрібно повернутися до первісного розуміння цього висвітлення”, –  прокоментував Алі Сафаров.

Представниця ІМІ надіслала скаргу до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо ненадання інформації за запитом.

Liked the article?
Help us be even more cool!