ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Деякі онлайн-медіа зманіпулювали, висвітлюючи справу Медведчука, – дослідження ІМІ

01.06.2021, 16:53
Фото – Гліб Гаранич, Reuters / Радіо Свобода
Фото – Гліб Гаранич, Reuters / Радіо Свобода

Деякі українські онлайн-ЗМІ вдалися до маніпуляцій під час висвітлення теми кримінальної справи народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука.

Про це йдеться в дослідженні ІМІ “Цензура та маніпуляції. Справа Медведчука в українській медіасфері”. 

До вибірки ввійшли 10 сайтів*: п'ять з-поміж топових за переглядами (TSN.ua, "Українська правда", "Цензор", "24 канал", "Обозреватель") і ще п'ять, які в попередніх моніторингах були помічені ІМІ на використанні власниками у своїх політичних цілях ("Страна", "Сегодня", "Прямий", "Подробности", 112ua.tv).

Під час дослідження виявлено ознаки цензури на сайтах 112ua.tv та "Прямий". А також низку маніпуляцій на сайтах 112ua.tv, "Страна", "Подробности", "Сегодня", "Обозреватель", "24 канал".

Серед політичних маніпуляцій навколо справи Віктора Медведчука і депутата ОПЗЖ Тараса Козака можна виділити три основні категорії:

1) надання кримінальному процесу політичного забарвлення через заяви про політичні репресії головних опозиціонерів країни;

2) дискредитація доказової бази в справі та умов вручення Медведчуку підозри;

3) маніпуляції навколо обрання Медведчуку запобіжного заходу.

*До дослідження Інституту масової інформації про висвітлення онлайн-медіа справи Медведчука потрапили десять сайтів: segodnya.ua, prm.ua, strana.ua, podrobnosti.ua, obozrevatel.com, 24tv.ua, pravda.com.ua, 112ua.tv, tsn.ua, censor.net на предмет політичних маніпуляцій досліджувалися новини цих сайтів на тему "справа Медведчука", які вийшли 11–13 травня 2021 року.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!