ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ДБР відкрило провадження через злив документів про "вагнерівців", які опублікувала Соколова

19.11.2021, 12:42
Фото: КДБ Білорусі
Фото: КДБ Білорусі

Державне бюро розслідувань відкрило провадження через витік документів про планування спецоперації із затримання “вагнерівців”. Про це повідомляється на сайті ДБР.

“У мережі Інтернет 18 листопада 2021 року опубліковано документи, які містять відомості щодо планування та виконання Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України та Службою безпеки України заходів, пов’язаних з організацією затримання на території України бойовиків ПВК “Вагнер”. У межах відкритого кримінального провадження буде здійснена перевірка щодо автентичності цих документів, а також встановлено військовослужбовців, які мали доступ до цих документів та можуть бути причетні до їх витоку”, – ідеться в повідомленні.

Провадження відкрили за ч. 1 ст. 328 КК України (розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків, за відсутності ознак державної зради або шпигунства).

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від двох до п'яти років із забороною обіймати певні посади чи вести певну діяльність на строк до трьох років або без такого.

Документи, через злив яких почали провадження, опублікувала журналістка Яніна Соколова. Це сталося після виходу розслідування Bellingcat, яке розповідає про зрив української спецоперації із затримання бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер”. Документи нібито підтверджують, що зрив стався з провини керівництва країни. Офіс президента назвав це серйозним ударом та звинуватив Соколову у виконанні контррозвідувальних функцій російських спецслужб.

29 липня 2020 року біля Мінська затримали 33 членів ПВК Вагнера. Україна заявила, що серед “вагнерівців” було 28 осіб, причетних до воєнних злочинів на Донбасі. Україна попросила Білорусь про екстрадиції “вагнерівців”, але Білорусь віддала їх Росії.

Liked the article?
Help us be even more cool!