ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ДБР оголосило підозру главі МВС часів Януковича

Віталій Захарченко. Фото – Таїсія Стеценко, Корреспондент.net

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру колишньому міністру внутрішніх справ України Віталію Захарченку, який 2022 року схиляв українських окремих посадовців до зради, а також у своїх виступах виправдовує збройну агресію РФ.

Про це повідомляється на сайті ДБР.

За даними слідства, одразу після російського повномасштабного вторгнення в Україну Захарченко телефонував посадовцям України з пропозицією підписання договору з РФ про так звану “дружбу і захист”, що означало добровільне здавання ворогу територій в обмін на обіймання “високих посад”.

Водночас він наголошував, зазначає ДБР, що діяв від імені керівництва Росії. 

“Надалі ексміністр брав участь у створенні та публікаціях низки відеозаписів, дайджестів, з метою формування в суспільстві антивладних настроїв для надання РФ допомоги у проведенні підривної діяльності проти України. У своїх виступах експосадовець виправдовує та визнає правомірною збройну агресію РФ проти України, прославляє представників збройних формувань РФ”, – зазначає бюро.

Захарченко підозрюється в діях проти основ національної безпеки України, а також проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку (ч. 1, 2 ст. 111, ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Максимальне покарання за цими статтями – 15 років позбавлення волі. 

Слідство клопотатиме про обрання щодо підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

ДБР нагадує, що раніше Віталію Захарченку було повідомлено про підозру в справах Майдану за організацію скоєння низки тяжких та особливо тяжких злочинів щодо захоплення державної влади, перевищення влади та службових повноважень, привласнення, розтрати та заволодіння чужим майном в особливо великому розмірі, умисних убивств, заподіяння різного ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, частину з яких спрямовано до суду.

У лютому 2014 року, після скоєння вказаних злочинів та усвідомивши перемогу Революції гідності,  він утік до РФ, де почав сприяти розвитку подій з введенням Росією військ для окупації суверенних територій України. За втілення планів агресора підозрюваний отримав російське громадянство та почав вести активне соціальне життя з метою надання допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, зазначає ДБР.

Як повідомляв ІМІ, в Україні заочно судитимуть колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його підлеглих, яких обвинувачують у незаконному постачанні спецзасобів та їхньому використанні для придушення протестів у лютому 2014 року. 

Раніше ІМІ склав список журналістів, фотографів та операторів, які постраждали під час Революції гідності, виконуючи професійні обов'язки, у зоні сутичок протестувальників, міліції та тітушок у Києві та інших містах.

Liked the article?
Help us be even more cool!