ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні заочно судитимуть екскерівника МВС Захарченка та його підлеглих

09.05.2023, 13:43
Фото – Getty Images
Фото – Getty Images

В Україні заочно судитимуть колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його підлеглих, яких обвинувачують у незаконному постачанні спецзасобів та їхньому використанні для придушення протестів у лютому 2014 року. Про це повідомляється на сайті Офісу генерального прокурора.

Так, суд за клопотанням прокурорів Офісу ГПУ ухвалив рішення про здійснення спеціального судового провадження – in absentia стосовно ексміністра внутрішніх справ України, одного з його заступників та ексдиректора Департаменту матеріального забезпечення МВС України. 

“Це дозволить провести судовий розгляд та прийняти кінцеве рішення без участі обвинувачених”, – зазначив Офіс ГПУ.

За даними слідства, колишні правоохоронці в січні 2014 року організували постачання для озброєння підрозділів МВС України спеціальних засобів – понад 13 тисяч гранат виробництва Російської Федерації.

“У подальшому обвинувачені, перевищуючи владу та службові повноваження, організували застосування цих спецзасобів, що не перебували на озброєнні МВС України, працівниками підрозділів внутрішніх справ до мітингувальників 18 та 19 лютого 2014 року в центральній частині м. Києва. Внаслідок цього заподіяно тілесні ушкодження 127 особам”, – встановило слідство.

Суд ухвалив рішення про передання частини цих гранат, які не були застосовані до мітингувальників, Національній поліції України для стримання військової агресії РФ.

Ексміністр внутрішніх справ Віталій Захарченко обвинувачується в організації перевищення влади та службових повноважень працівниками правоохоронних органів та розтрати майна МВС України в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України). 

Колишній заступник міністра – у перевищенні влади та службових повноважень працівником правоохоронного органу та в пособництві в розтраті коштів МВС України (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365, ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191).

Ексдиректор Департаменту матеріального забезпечення МВС України – у перевищенні влади та службових повноважень працівником правоохоронного органу, пособництві в розтраті коштів МВС України та в пособництві в незаконному перешкоджанні проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, вчиненому службовою особою із застосуванням фізичного насильства та за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365, ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ст. 340 КК України).

Також прокурори Офісу генерального прокурора висунули додаткове обвинувачення іншому колишньому заступнику міністра внутрішніх справ України, щодо якого судове провадження триває з 2015 року.

Експосадовець, який брав участь в ухваленні Кабінетом Міністрів України постанов, що дозволяли використання російських спеціальних засобів, обвинувачується в пособництві працівникам правоохоронних органів у спричиненні 18 учасникам акцій протесту тяжких тілесних ушкоджень, середньої тяжкості тілесних ушкоджень 54 особам, легких тілесних ушкоджень 91 особі. Йому також інкриміновано пособництво працівникам правоохоронних органів у незаконному перешкоджанні проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, вчиненому службовою особою із застосуванням фізичного насильства та за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ст. 340; ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365; ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 121 КК України).

Нагадаємо, ІМІ склав список журналістів, фотографів та операторів, які постраждали під час Революції гідності, виконуючи професійні обов'язки, у зоні сутичок протестувальників, міліції та тітушок у Києві та інших містах.

Liked the article?
Help us be even more cool!