ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Cуд у Фінляндії визнав журналістів винними в розкритті таємної інформації в статті про розвідку

27.01.2023, 15:23
Фото – MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA, TIMO JAAKONAHO / LEHTIKUVA
Фото – MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA, TIMO JAAKONAHO / LEHTIKUVA

Гельсінський окружний суд визнав винними в розкритті таємної інформації двох журналістів найвідомішої газети країни Helsingin Sanomat у зв'язку з публікацією їхньої статті про розвідку у 2017 році. 

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Helsingin Sanomat та Yle.

Суд визначив головний відповідальним автором журналіста Туомо Піетіляйня. Йому доведеться сплатити 50 так званих денних штрафів (що вираховуються за формулою залежно від місячного доходу особи). 

Співавторку статті Лауру Халмінен, яка відігравала другорядну роль у її створенні, залишили без покарання. Зокрема, через те, що вона намагалася з’ясувати, наскільки законно публікувати все, що ввійшло до статті.

Звинувачення з керівника автора статті, Калле Сільфверберга, зняли, оскільки не було встановлено його безпосередньої причетності до розголошення таємниць розвідки.

Також суд зобов’язав видання зняти публікацію із сайту. 

Спершу прокурор вимагав для всіх трьох умовний термін ув’язнення, а кримінальний кодекс за статтями звинувачення передбачає покарання від чотирьох місяців до чотирьох років позбавлення волі. 

Журналісти заявили, що не визнають своєї провини, а також наголошували, що не самі ухвалювали рішення про публікацію матеріалу. 

Втім, суд вирішив, що вони, як автори матеріалу, мають бути відповідальні за те, щоб він відповідав закону, та, як журналісти, мали розуміти чутливість теми. Як аргумент врахували й те, що оприлюднені таємні деталі не викривають якоїсь проблеми чи зловживання, що могло б стати додатковим виправданням для журналістів через роль медіа в суспільно-політичному житті. 

Водночас суд урахував як пом’якшувальний фактор особливий статус медіа, тривалий розгляд справи та її публічність, а також думку Європейського суду з прав людини з приводу того, що серйозні вироки проти журналістів у зв’язку з їхньою професійною діяльністю прийнятні лише у виняткових обставинах. 

Як повідомляв ІМІ, у грудні 2017 року в газеті Helsingin Sanomat вийшла стаття під назвою “Найтаємніше місце Фінляндії” про центр військової розвідки Оборонних сил. У ній було розкрите приблизне розташування та завдання розвідувального підрозділу сил оборони в той час, коли парламент обговорював питання щодо розширення своїх повноважень для моніторингу приватних даних у цифрових мережах.

Трьох журналістів газети звинуватили в порушенні таємниці секретної інформації через публікацію статті про розвідку. Суд над ними розпочався 25 серпня 2022 року.

За версією слідства, журналісти порушили таємницю секретної інформації, опублікувавши цю статтю. Прокурор вимагав засудити кореспондентів до позбавлення волі на півтора року умовно. За словами прокурора, стаття містила шкідливу інформацію, публікація якої суперечить закону.

Журналісти відкидали всі звинувачення.

Liked the article?
Help us be even more cool!