ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Фінляндії розпочався суд над журналістами через публікацію статті про розвідку

25.08.2022, 18:00
Фото – Lehtikuva / Roni Rekomaa / via REUTERS
Фото – Lehtikuva / Roni Rekomaa / via REUTERS

У Фінляндії 25 серпня розпочався судовий розгляд у справі проти трьох журналістів найбільшої газети Helsingin Sanomat, яких звинувачують у порушенні таємниці секретної інформації через публікацію статті про розвідку.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на телерадіокомпанію Yle.

За версією слідства, журналісти порушили таємницю секретної інформації, опублікувавши в грудні 2017 року статтю про центр військової розвідки Оборонних сил. Прокурор вимагає засудити кореспондентів до позбавлення волі на півтора року умовно.

Журналісти відкидають усі звинувачення.

Тим часом продовжується поліцейське розслідування обставин того, як секретна інформація потрапила до рук кореспондентів. Згідно з даними поліції, слідство, ймовірно, буде завершене до кінця року.

Як підозрюваний у цій справі проходить колишній глава військової розвідки армії, контрадмірал у відставці Георгій Алафузофф. Він заперечує свою провину.

Як зазначає Reuters, цей процес є незвичайним для Фінляндії, оскільки вона протягом багатьох років була однією з провідних країн у світовому рейтингу свободи преси, який щорічно публікують “Репортери без кордонів”. Але цього року країна опустилася на п’яте місце, частково через майбутній судовий процес, повідомили у фінському відділенні асоціації журналістів.

У статті Helsingin Sanomat за 2017 рік під назвою “Найтаємніше місце Фінляндії” було розкрите приблизне розташування та завдання розвідувального підрозділу сил оборони в той час, коли парламент обговорював питання щодо розширення своїх повноважень для моніторингу приватних даних у цифрових мережах.

За словами прокурора, стаття містила шкідливу інформацію, публікація якої суперечить закону.

Liked the article?
Help us be even more cool!