ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Читачі книжок в Україні діляться на три основні групи – дослідження

14.12.2021, 11:22
Фото – networkokulu.ne
Фото – networkokulu.ne

Дослідження читання в Україні показало дві великі групи респондентів: читачі (59%) та нечитачі (41%).

Такими є результати дослідження читання в Україні, проведеного компанією Gradus Research, які були оприлюднені 13 грудня на початку першого Національного тижня читання, повідомляється на сайті Українського інституту книги.

Згідно з результатами, лише третина міського населення України активно читає книжки. Проте задля розваги й у вільному режимі до книжок звертаються близько 60% дорослого населення.

“За даними Держстату та інших офіційних джерел, українці витратили на книжки сукупно не більше 800 млн грн у 2020 році. А середнє домогосподарство в Україні витрачає на книжки 55 грн на рік. Це дуже відрізняє українців від мешканців інших країн, на які ми хочемо бути схожими. Низький рівень читання (лише 27% українців є регулярними читачами) і купування книг перетворюється на низький рівень освіти і науки, незначну ефективність нашої економіки”, – прокоментувала причини проведення Національного тижня читання директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

Згідно з дослідженням, до групи читачів входять три підгрупи: 

  • гедоністи (19%) – ті, хто не уявляє свого життя без літератури;
  • фанлавери (25%) – ті, хто за допомогою книжок розважається та покращує свій настрій;
  • вимушені читачі (15%) – ті, хто через навчання чи роботу мають читати, проте не отримують від цього задоволення.

Фото gradus.app

Група нечитачів теж поділяється на три підгрупи:

  • ті, що прагнуть читати (16%), – декларують, що люблять читання, купують чимало паперових книжок, проте не мають часу їх читати;
  • байдужі до читання (14%) – ті, що визнають цінність книжок, проте не мають ні цікавості до них, ні потреби;
  • закриті до читання (11%) – ті, які переконані, що читання – марна витрата часу.

“Читання є запорукою сталого розвитку держави і суспільства, бо дозволяє розвивати навички рефлексії та мислення. Gradus як лідер інноваційних досліджень в Україні кілька разів на рік власним коштом проводить великі дослідження. Тема читання як стратегічно важливої навички нації не могла пройти повз нашу увагу. Так, дійсно, українців важко віднести до активних читачів. Проте наше дослідження виявило групи сталого читання, що точно можуть бути амбасадорами цієї навички серед решти населення. Видається надважливим популяризувати читання серед представників молодих вікових груп, адже вони читають найменше, ця звичка в них майже не сформована і сприймається скоріше як обов’язок, аніж задоволення”, – зазначила засновниця і директорка компанії Gradus Research Євгенія Близнюк.

Опитування було проведене дослідницькою компанією Gradus Research 29–31 жовтня методом заповнення анкети в мобільному застосунку Gradus. Онлайн-панель Gradus відбиває структуру населення міст із кількістю мешканців більш ніж 50 тисяч віком 18–60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном. В опитуванні взяли участь 2039 респондентів.

Повні результати дослідження читання від Gradus Research можна переглянути тут.

Як повідомляв ІМІ, в Україні з 13 до 19 грудня проходить перший Національний тиждень читання, який проводить Український інститут книги спільно з Міністерством культури та інформаційної політики.

Liked the article?
Help us be even more cool!