ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чверть журналістів(-ок), які стикались із сексуальними домаганнями, нікому про це не сказали – опитування ІМІ

14.07.2021, 11:15
Фото: Eric War, Unsplash
Фото: Eric War, Unsplash

Про випадки сексуальних домагань під час роботи журналісти й журналістки найчастіше повідомляють друзям або рідним (49%). Такими є результати анонімного адресного опитування медійників, яке провів Інститут масової інформації в співпраці з ГО "Жінки в медіа" та з журналісткою-розслідувачкою Любов'ю Величко 14–25 червня 2021 року.

47% тих, хто зазнав домагань, розповіли про це колегам на роботі. Тільки 4% опитаних наважилися написали про свій досвід публічно в соцмережах чи розповісти в медіа.

Чверть опитаних ІМІ журналістів, які стикались із сексуальними домаганнями (25%), вказали, що нікому про це повідомляли. Основною причиною мовчання про такі інциденти респонденти назвали відсутність механізмів захисту прав потерпілих, адже "все одно нічого не допоможе" (про це зазначили 16% тих, хто зазнавав сексуальних домагань). На другому місці – страх, що ніхто не повірить, адже в потерпілих немає доказів (7% респондентів). Ще 6% вказали, що побоялися осуду і нерозуміння з боку колег.

* Дослідження проводилося методом анонімного адресного онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою. Посилання на анкету надсилали потенційним респондентам – чинним журналістам і редакторам. Усього отримано 138 відповідей від медійників. 93% – респонденти з регіонів України, 7% з міста Києва. 83% жінок, 17% чоловіків. Дослідження проводилося протягом 14–25 червня 2021 року. 

** Сума відповідей не дорівнює 100%, адже респонденти могли обрати кілька відповідей.

Проведення цього дослідження стало можливим за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" в межах проєкту "Мобілізація зусиль для вирішення викликів у медіасфері України". Матеріал відбиває позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження".

Liked the article?
Help us be even more cool!