ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Члени Наглядової ради НСТУ заявили, що не мають повноважень "знімати з ефіру" "Наші гроші" та "Схеми"

20.12.2018, 12:04
Фото - UA:Перший

Наглядова рада НСТУ не має повноважень “знімати з ефіру” програми розслідувань “Наші Гроші” та “Схеми”, які виходять в ефірі UA:Першого. Про це заявив секретар наглядової ради НСТУ Вадим Міський, прокоментувавши заяву “Схем” та “Наших Грошей”, що начебто наглядова рада НСТУ може прийняти рішення про зникнення з Суспільного проектів, які виробляються незалежними редакціями, повідомляє “Детектор медіа”.

Міський вважає, що поки НСТУ не почне виробляти власні розслідування, в ефірі мають залишатися нинішні програми розслідувань, які роблять свій внесок у контроль за владою з боку суспільства.

“У проекті порядку денного сьогоднішнього засідання наглядової ради є питання “Про особливості суспільно-політичного мовлення у виборчий період”. Насамперед, ми чекаємо презентації планів правління щодо висвітлення виборчого процесу — в новинах, дебатних програмах, спецефірах тощо — засадничої задачі суспільного мовника.

Щодо здійнятого скандалу — варто зауважити, що наглядова рада не має повноважень “знімати з ефіру” конкретну програму чи розривати з договір з її виробником — це господарська діяльність, яка повністю в руках правління. Але при цьому саме наглядова рада відповідальна за дотримання принципів суспільного мовлення в його діяльності, для котрої вона визначає певні рамки та стратегічні завдання”, - пояснив він.

За словами Міського, одним із таких стратегічних завдань, затверджених одразу після створення НСТУ в січні 2017 року, передбачено, що у сторонніх продакшнів можна замовляти все, окрім новин та суспільно-політичних програм.

“Тому, цілком резонним є бажання членів Наглядової ради поцікавитися у правління, що воно за півтора роки роботи зробило для виконання цього стратегічного завдання. Поза сумнівом, поки НСТУ не почне виробляти власні розслідування, в ефірі мають залишатися нинішні програми розслідувань, які роблять свій внесок у контроль за владою з боку суспільства.

Дуже добре, що відбувається аргументована публічна дискусія щодо їхньої якості, до якої долучаються авторитетні фахівці, сподіваюся вона продовжиться на рівні керівництва НСТУ і продакшн-студій. Така дискусія також допоможе навчитися на чужих помилках Суспільному мовнику при розбудові власних розслідувальних програм, які згодом прийдуть на заміну стороннім виробникам”, –  пояснив секретар наглядової ради НСТУ.

Член наглядової ради НСТУ Олексій Панич зазначив, що в “Основних напрямах діяльності НСТУ на 2017 рік” зазначено, що програми інформаційного та суспільно-політичного спрямування суспільний мовник має виробляти самостійно. Та це не означає, додав він, що “вже найближчим часом може зникнути програма антикорупційних розслідувань “Схеми”, а з нею і програма розслідувань “Наші Гроші з Денисом Бігусом”.

Нагадаємо, у серпні 2017 року голова правління ПАТ “НСТУ” Зураб Аласанія сказав, що на Суспільному мовнику планують створити власний департамент журналістських розслідувань. “У нас великі плани щодо розслідувальних проектів. Скажу прямо, нам не подобається, як робляться розслідування в Україні, у нас є претензії. Не дуже бачу бажання з того боку реагувати на наші зауваження. Вони, звісно, не сприймають це як цензуру, й це не означає, що ми приберемо будь-яке з тих трьох проектів, що в нас виходять. Ми просто починаємо вирощувати своїх розслідувачів”, – сказав Зураб Аласанія.

За його словами, буде створено невеличкий департамент в межах суспільно-політичного мовлення. “Там просто абсолютно інша концепція. Вона знову не сподобається багатьом, але ми не хочемо розслідування щотижня, це неправильно, воно має робитися хоча би одне на місяць. Це означає, що воно має бути глибинне, й це не обов’язково тільки перші особи держави, вони такі ж, як і ми всі”, – додав голова правління ПАТ “НСТУ”.

Liked the article?
Help us be even more cool!