ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Член виборчої комісії, який ударив журналістку "Корабелов.info" лавкою, уник покарання

17.04.2023, 10:20
Фото – mi100.info
Фото – mi100.info

Корабельний районний суд міста Миколаєва визнав учителя загальноосвітньої школи №48 винним у перешкоджанні законній діяльності журналіста й призначив 850 гривень штрафу, водночас звільнивши від цього покарання. Про це йдеться у вироку суду від 6 квітня, повідомляє “Судовий репортер”.

25 травня 2014 року кореспондентка інформагентства “Корабелов.info” працювала на виборчій дільниці в приміщенні школи, а саме фіксувала виборчий процес за допомогою фотокамери. 

Проте обвинувачений як член комісії вимагав від журналістки припинити відеознімання та пригрозив пошкодженням камери. Побачивши, що журналістка продовжує знімати, він встав та плечем умисно вдарив її по руці з камерою. Чоловік вступив з журналісткою в суперечку і почав рукою затуляти обʼєктив камери. Потім схопив лавку і навмисно вдарив нею журналістку по ногах. Не реагуючи на прохання присутніх, повторно вдарив журналістку, намагаючись пошкодити фотокамеру, у такий спосіб тривалий час уперто умисно перешкоджав її професійній діяльності, йдеться у вироку суду.

Відповідно, до ч. 1 ст. 307 Цивільного кодексу України, згода особи на знімання її на фото-, кіно-‚ теле- чи відеоплівку припускається, якщо знімання проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

У суді допитали понад десять свідків – членів виборчої комісії і спостерігачів на виборах Президента України, а також поліцейського, який охороняв порядок. Вони підтвердили, що того вечора виник конфлікт. Журналістка начебто залишилася на дільниці після закінчення голосування, і член комісії скаржився, що вона заважає підрахунку голосів. 

У судовому засіданні обвинувачений сказав, що журналістка навмисно спровокувала з ним конфлікт, намагаючись створити так звані гарячі новини та зірвати виборчий процес. Камеру він нібито штовхнув випадково і так само ненавмисно зачепив її ногу, коли поправляв лавки.

Однак суд поставився критично до такої версії захисту. У матеріалах справи є відеозапис із камери журналістки. На відео видно, що після короткого словесного конфлікту чоловік різко обертається та вдаряє плечем камеру, яку тримає журналістка. Обвинувачений сам наближається до потерпілої і бʼє в камеру. Далі він звертається до комісії з вимогою видалити кореспондентку з дільниці. Не зафіксовано будь-яких дій, які свідчили б, що журналістка заважала члену виборчої комісії. 

Суд визнав обвинуваченого винним за ч. 1 ст. 171 ККУ, чоловікові загрожувало покарання у вигляді штрафу, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Події за висунутим обвинуваченням трапились у 2014 році, а тому строк притягнення до кримінальної відповідальності за такі дії минув.

Винуватця можна було притягнути до відповідальності протягом трьох років. Справа надійшла до суду 30 січня 2017 року, за чотири місяці до закінчення цього строку.

У процесі неодноразово змінювалися судді. Корабельний райсуд Миколаєва тричі звертався до апеляції щодо зміни підсудності начебто через відсутність суддів, які мають право розглядати цю справу.

Як повідомляв ІМІ, йдеться про напад на журналістку інтернет-видання “Корабелов.info” Наталію Белову, який було вчинено 25 травня 2014 року в Миколаєві. Член дільничної виборчої комісії №480800, розміщеної в Корабельному районі, в приміщенні середньої школи №48, намагався перешкодити їй проводити відеознімання процесу підрахунку голосів виборців.

Liked the article?
Help us be even more cool!