ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Четверта влада" виграла суд першої інстанції у виконавчої служби

09.09.2024, 13:10
Ганна Калаур

Журналістка “Четвертої влади” Оксана Гавриш виграла суд у Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції. Медійниця оскаржувала закриття Мін’юстом провадження, яким виконавці мали б змусити Рівненську обласну прокуратуру виконати рішення суду і надати журналістам публічну інформацію, повідомляє “Четверта влада”.

23 серпня 2024 року Рівненський окружний адміністративний суд визнав протиправною і скасував постанову Департаменту державної виконавчої служби Мін'юсту про закриття виконавчого провадження, боржником у якому є Рівненська облпрокуратура.

Виконавча служба мусить поновити провадження щодо прокуратури, якщо не оскаржить рішення адмінсуду в апеляції. 

Суд між “Четвертою владою” і Рівненською обласною прокуратурою щодо доступу до публічної інформації триває вже півтора року. Фото – “Четверта влада”, Влад Мартинчук

Передісторія

Журналістка “Четвертої влади” Оксана Гавриш судиться з Рівненською обласною прокуратурою із січня 2023 року, оскільки прокурори відмовлялися повністю розкрити зміст інвестиційного договору на будівництво житла на комунальній землі. Договір прокуратура уклала з компанією з групи “Стоград” – ТОВ “Вербуд-Рівне” – у 2021 році. 

Приховування інформації прокурорами всі судові інстанції визнали протиправним та зобов'язали Рівненську обласну прокуратуру надати інформацію.

Так, у листопаді 2023 року Рівненський окружний адміністративний суд визнав неправомірним приховування прокуратурою інформації і зобов’язав прокуратуру надати журналістам інформацію.

У березні цього року, виконуючи вказане судове рішення, прокуратура надіслала журналістці місцями заретушовану копію договору із забудовником. “Четверта влада” не погодилася з отриманою відповіддю і звернулася з виконавчим листом до Департаменту державної виконавчої служби в Києві.

27 травня відділ примусового виконання рішень департаменту відкрив виконавче провадження. Займалася ним заступниця начальника відділу Тетяна Заєць. Відкриття цього провадження зобов’язувало Рівненську обласну прокуратуру виконати рішення суду впродовж десяти днів: надіслати копію інвестиційного договору на електронну пошту журналістки та сплатити “виконавчий збір / основну винагороду приватного виконавця у розмірі 32 тисяч гривень”.

Однак 13 червня виконавиця Тетяна Заєць закрила провадження. Бо прокуратура надіслала їй листа з повідомленням, що рішення суду вже виконала “в повному обсязі”. 

Адвокат і представник громадської організації “Платформа прав людини” Євген Воробйов вважає, що Тетяна Заєць не врахувала висновків суду та закінчила виконавче провадження передчасно, не провівши аналізу інформації, яка була заштрихована Рівненською обласною прокуратурою. На його думку, право на доступ до публічної інформації залишається порушеним, а постанова про закриття виконавчого провадження перешкоджає в належному виконанні рішення суду.

Через це “Четверта влада” оскаржила закриття провадження в Рівненському окружному адмінсуді.

Liked the article?
Help us be even more cool!