ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чернігівська ВА просить від представника ІМІ розкрити анонімні дані опитування редакцій

13.06.2023, 10:29
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

Чернігівська військова адміністрація  надіслала на ім'я  представника ІМІ в Чернігівській області Павла Пущенка запит на доступ до публічної інформації, в якому просить розкрити дані про результати голосування редакцій, отримані в межах проведення опитування на визначення антипремії "Чернігівський будяк".

Запит підписаний головою ВА Дмитром Брижинським, який, зокрема, просить надати інформацію про результати  голосування журналістів редакцій щодо співпраці з начальником Чернігівської міської військової адміністрації. 

У листі керівник ВЦА Чернігова, посилаючись на Закон "Про доступ до публічної інформації", просить від представника ІМІ в Чернігівській області Павла Пущенка надати  "зріз результатів опитування, вказавши:

– точну кількість журналістів від кожного опитуваного ЗМІ, які взяли участь в опитуванні;

– кількісні результати їхнього голосування стосовно співпраці з начальником Чернігівської міської військової адміністрації;

– кількість журналістів, яким було відмовлено в співпраці, з вказівкою на ЗМІ; 

– кількість журналістів, які не звертались із запитами до начальника ЧМВА, з вказівкою на ЗМІ".

У відповідь на звернення військової адміністрації ГО "Інститут масової інформації" звертає увагу на таке:  

1. Стаття 1 Закону "Про публічну інформацію": "Публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання СУБ'ЄКТАМИ ВЛАДНИХ ПОВНОВАЖЕНЬ своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом". Організатор опитування не підпадає під ознаки "інших розпорядників публічної інформації", зазначених у статті 13 Закону.

2. Згідно з п. 1 ст. 12 ЗУ "Про доступ до публічної інформації",  "запитувачі інформації – фізичні, юридичні особи, об'єднання громадян без статусу юридичної особи, крім суб'єктів владних повноважень". Тобто Чернігівська МВА не може подавати запитів на публічну інформацію.

3. Проводячи опитування,  організатори публічно обіцяли представникам ЗМІ, що результати опитування будуть оприлюдненні в узагальненому вигляді. 

4. Прохання надати інформацію про те, як представники тої чи іншої редакції проголосували, можна розцінити як спробу тиску на представників медіа.  

Додатково зазначимо, що узагальнені результати опитування були публічно презентовані та оприлюдненні на офіційній сторінці  хабу "МедіаБаза. Чернігів". 

Довідково. Організатором проведення опитування журналістів  "Чернігівський будяк" виступив  хаб "МедіаБаза. Чернігів", який працює за підтримки ГО "Інститут масової інформації". 

Метою опитування було визначення тих місцевих посадовців, депутатів, установ та структурних підрозділів органів влади, які найменш відкриті в спілкуванні з журналістами та відверто порушують права представників ЗМІ. 

Протягом 30 травня – 5 червня 2023 року 21 медійник узяв участь в опитуванні. Це журналісти телеканалів "Новий Чернігів", "Дитинець", "Суспільне Чернігів", газет "Весть" та "Вісник Ч", Чернігівської медіагрупи, сайтів "Челайн", "Час Чернігівський" та "Свобода.ФМ".

Представник ІМІ в Чернігівській області Павло Пущенко 

Liked the article?
Help us be even more cool!