ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Через кібератаку на закордонні сервери не працюють сайти "Преступности.НЕТ" та "NikLife"

14.02.2023, 17:06
Фото – tempting.pro
Фото – tempting.pro

Із 12 лютого перестали працювати сайти двох миколаївських інтернет-видань "Преступности.НЕТ" та "NikLife" (Українська медіа група) через масовану хакерську атаку на європейські та американські Data-центри. 

Про це представниці ІМІ в Миколаївській області розповів головний редактор “Преступности.НЕТ” Анатолій Чубаченко.

Станом на зараз адміністраторам не вдалося відновити доступ до сайтів.

"У неділю по обіді, 12 лютого, наші сайти – Преступности.НЕТ та NikLife – перестали працювати. Браузер видавав помилку 522, яка означає проблеми з хостингом. Адміни почали з’ясовувати, в чому проблема. Як виявилося, ми не єдині, у кого виникли проблеми із серверами. Дуже багато Data-центрів у Європі та США зазнали масової атаки, через що на тисячах серверів були заблоковані дані. Зокрема, дані наших сайтів разом з бекапами. Наразі наші адміни намагаються розв'язати проблему, але без успіху. Ситуація дуже серйозна та має глобальний характер", – зазначив Чубаченко.

За його словами, того ж дня хакери атакували інтернет-сайти НАТО, включно з порталом штабу Сил спеціальних операцій.

Анатолій Чубаченко припускає, що за атакою стоять російські хакери. Вони вимагали викуп за доступ до даних у розмірі 2 біткоїни з компанії.

"Точно невідомо, хто стоїть за цією атакою, але можна припустити, що це російські хакери. Бо атаки зазнали саме європейські та американські Data-центри. Хакери вимагали викуп за доступ до даних у розмірі 2 біткоїнів з компанії. Але, як поділилися в мережі ті, хто заплатив, жодної відповіді вони так і не отримали. Наразі ж гаманці, на які вимагали переказати кошти, взагалі не працюють. Тобто атака була спрямована не на те, щоб "заробити", а на те, щоб постраждав середній та малий бізнес тих країн, які наразі активно допомагають та підтримують Україну", – сказав Чубаченко.

Він зазначив, що це вже не перша атака російських хакерів на Преступности.НЕТ. 

"Влітку в нас "відібрали" ютуб-канал та мою фейсбук-сторінку. І якщо контроль над сторінкою вдалося повернути, то от за нашим ютуб-каналом – ні. Ми вели листування з компанією "Google", але проблема так і не вирішилася. Сподіваємося, ми зможемо відновити дані. Найближчими ж днями має запрацювати сайт поки що без архіву", – сказав Анатолій Чубаченко.

На сторінках видання в соцмережах Преступности.НЕТ та NikLife звернулися до своїх читачів з проханням читати новини видання у телеграмі, фейсбуку та інстаграмі, де журналісти публікують усі новини, поки не відновлено доступ до сайтів ЗМІ.

Як повідомляв ІМІ, сайти НАТО 12 лютого зазнали кібератаки, ймовірно російських хакерів.

У липні 2022 року невідомі отримали доступ до власної фейсбук-сторінки головного редактора миколаївського інтернет-видання "Преступности.НЕТ" Анатолія Чубаченка та видалили її. Окрім того, зловмисники заволоділи та видалили ютуб-канал видання. Редакція вважає, що це все робота російських спецслужб або російських хакерів.

Цього ж місяця сайти "Преступности.НЕТ" та "Niklife" зазнали масштабної DDoS-атаки.

Liked the article?
Help us be even more cool!