ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Британський суд готується ухвалити рішення щодо екстрадиції Джуліана Ассанжа до США

20.05.2024, 11:52

Британський суд 20 травня може оголосити остаточне рішення щодо екстрадиції засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа до США. Провадження в справі Ассанжа, якого звинувачують у масовому поширенні американських секретних документів, тривали 13 років.

Про це повідомляє Reuters.

Двоє суддів Вищого суду Лондона оголосять, чи є задовільними запевнення США, що 52-річному Ассанжу не загрожуватиме смертна кара й що він зможе послатися на Першу поправку до конституції (право на свободу слова), якщо в США його судитимуть за шпигунство.

За даними адвокатів Ассанжа, їхнього підзахисного можуть посадити на літак до США менш ніж за добу після оголошення вироку, звільнивши з в’язниці. Втім, справа може затягнутися на кілька місяців через юридичні суперечки.

“Я відчуваю, що на цьому етапі може статися що завгодно. Джуліана можуть екстрадувати або ж звільнити”, – сказала минулого тижня дружина журналіста Стелла Ассанж.

Якщо Вищий суд ухвалить екстрадицію, в Ассанжа не лишиться можливостей оскарження вироку в Британії, тож його адвокати звертатимуться одразу до Європейського суду з прав людини й вимагатимуть екстреної заборони на депортацію до повноцінного розгляду справи вже в цьому суді.

Якщо ж судді відхилять клопотання США, журналіст матиме змогу подати апеляцію проти екстрадиції, яку розглядатимуть уже наступного року.

Також можливо, що на засіданні 20 травня судді з’ясовуватимуть не лише те, чи має Ассанж підстави для апеляції, а й зміст цієї апеляції. У разі рішення на користь Ассанжа його буде звільнено. 

Як повідомляв ІМІ, 20 квітня 2022 року суд у Лондоні дозволив екстрадицію засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа до США, де йому загрожує тривале увʼязнення. Проте Ассанж оскаржив рішення про екстрадицію до США.

Ассанж зараз утримується в лондонській в’язниці суворого режиму Белмарш.

США висуває йому 18 звинувачень, пов'язаних з публікацією на WikiLeaks тисячі секретних файлів та дипломатичних телеграм у 2010 році. Якщо Ассанж буде визнаний винним, йому загрожує до 175 років в'язниці.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!