ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Блогера, який утік з України у 2014 році, в РФ засудили за здирництво, образу судді та поліцейського

Фото - Inforesist
Фото - Inforesist

Суд у російському Ростові-на-Дону засудив блогера Сергія Рульова, який утік у 2014 році з України, до колонії-поселення та обов'язкових робіт за здирництво, образу влади та неповагу до суду, пише видання "Ґрати".

У Росії Рульов прославився провокаціями на адресу опозиційних активістів та доносами на них до правоохоронних органів.

Як зазначає медіа, у Росії Рульов, ймовірно, вперше потрапив під арешт у 2017 році, коли його затримали в місті Кропоткін Краснодарського краю: там він знімав об'єкти на залізниці. Поліцейські спробували йому заборонити, блогер почав чинити опір. Зрештою його заарештували на 15 діб за непокору поліції.

Влітку 2022 року Рульова затримали вже в кримінальній справі про здирництво. За версією слідства, блогер вимагав у помічниці депутата Держдуми РФ від комуністичної партії Тетяни Крашенникової 100 тисяч рублів, щоб він видалив свої відео, де критикував і ображав її. Інакше Рульов погрожував продовжити публікації. Спочатку суд не став його заарештовувати, лише заборонив користуватись інтернетом, але, коли Рульов продовжив знімати та публікувати свої відео, Пролетарський райсуд Ростова відправив його до СІЗО на пів року.

У суді Рульов не визнав провини та назвав справу "політичною розправою".

На одному із засідань він почав грубити судді й поліцейському і відео також виклав в інтернет. У результаті Рульова звинуватили ще й в образі представника влади та неповазі до суду, а справи поєднали в одне провадження.

У дебатах прокурор зажадав для нього два роки колонії-поселення. Рульов прийшов на оголошення вироку з пов'язаною на голову георгіївською стрічкою і попросив замість покарання відправити його до Білорусі за аналогією з тим, як голова приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин після невдалого заколоту 23 червня за домовленістю з президентом Олександром Лукашенком вирушив до Білорусі.

Суд оголосив Рульову вирок – один рік та три місяці колонії-поселення, а також 320 годин обов'язкових робіт. Раніше його позбавили акредитації МЗС РФ.

Нагадаємо, 65-річний Сергій Рульов під час Майдану знімав репортажі на підтримку прихильників Віктора Януковича та силовиків. Він прославився після нападу на нього тітушок під час знімання сюжету про життя табору "антимайданівців" у Маріїнському парку 21 лютого 2014 року. Коли його почали бити свої ж і в прямому ефірі, Рульов звернувся по допомогу до командира охорони "Антимайдану" Ігната Кромського на прізвисько Топаз. На відео чути, як Рульов кричить: "Топаз, дай команду!" Ця фраза стала мемом і перетворилася на його прізвисько.

Liked the article?
Help us be even more cool!