ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Бабель" відмовився переказувати інтерв'ю Панченко з Лукашенком, щоб не поширювати російську пропаганду

23.08.2023, 17:56
Фото - скриншот з відео Панченко
Фото - скриншот з відео Панченко

Українське онлайн-видання “Бабель” вирішило не переказувати інтерв'ю прокремлівської пропагандистки Діани Панченко із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком. 

Про це видання повідомило на своєму сайті.

Редакція зазначає, що вважає недоцільним поширювати пропагандистські тези Росії, які озвучує Лукашенко під виглядом інтервʼю.

“Ми вирішували, чи варто це переказувати, і вирішили. Не варто. Від початку повномасштабного вторгнення Росії Лукашенко заперечує злочини росіян і участь Білорусі у війні. Колишня українська журналістка Діана Панченко, яка поговорила із самопроголошеним президентом, підтримала політику Кремля і після 24 лютого 2022 року виїхала до окупованого Донецька. СБУ вручила їй підозру за виправдовування збройної агресії Росії”, - йдеться у тексті.

"Бабель" проілюстрував свій текст таким зображенням:

У коментарі ІМІ шеф-редакторка “Бабеля” Катерина Коберник зазначила, що, коли вони почали слухати інтерв'ю, то зрозуміли, що промова Лукашенка є брехнею і журналісти не розуміли, як саме цю розмову переказати.

“Переказ інтерв'ю - це, коли ти пишеш текст і ти у якийсь момент робиш довідки, що якась інформація не відповідає дійсності, щось уточнюєш. А цього разу ми зрозуміли, що все, що говорить Лукашенко, з першого слова - абсолютний потік брехні. Там немає чого виділяти. Виходило так, що все інтерв’ю потрібно робити довідкою. Він починав з брехні, продовжував брехнею. Запитання були маніпулятивні. Тому, переказуючи такі інтерв'ю, ти маєш або пояснювати, що кожне слово - брехня, або цього не робити”, - сказала Коберник.

Відповідаючи на питання, чи варто надавати слово пропагандистам або політикам на кшталт Лукашенка, Коберник зазначила, що у таких випадках не радикальна. 

“Тобто, якщо Путін оголошує війну, то це, безумовно, новина. Коли Путін капітулює, то це - новина. І, якщо Лукашенко заявить, що вони офіційно вступають у війну, то це - новина. Тобто, цитувати треба за необхідності те, що хоч якось має відношення до реального життя”, - зазначила Коберник.

Майже двогодинну розмову з Лукашенком Панченко опублікувала на своєму Youtube-каналі 17 серпня. Низка українських ЗМІ переповіли її зміст. 

Як повідомляв ІМІ, 24 січня 2023 року СБУ оголосила підозру прокремлівській пропагандистці Діані Панченко за ч.3 ст.436-2 Кримінального кодексу України (виготовлення та поширення, зокрема повторно та з використанням засобів масової інформації, матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії Російської Федерації проти України). 

Раніше Панченко працювала на підсанкційних телеканалах підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука, де поширювала антиукраїнські наративи Москви. Після початку повномасштабного вторгнення вона підтримала російських окупантів та в серпні минулого року виїхала до тимчасово окупованого Донецька.

15 січня Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради нацбезпеки та оборони, яким запроваджено санкції, зокрема, щодо колишньої ведучої “каналів Медведчука” Діани Панченко.

Діана Панченко – проросійська журналістка і телеведуча телеканалів NewsOne, “Перший незалежний” та Ukrlive. У лютому 2021 року, після запровадження санкцій проти каналів NewsOne, ZIK та “112 Україна”, перейшла на телеканал “Перший незалежний” медіахолдингу Віктора Медведчука.

Катерина Дячук, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!