ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Бабченко заявив, що СБУ відкрила щодо нього справу і наказала затримати під час в'їзду до України

Російський журналіст та блогер Аркадій Бабченко, який останніми роками живе в Естонії, заявив, що Служба безпеки України порушила щодо нього кримінальне провадження та наказала його затримати.

Про це він написав 12 вересня в соцмережі X.

За його словами, у базі даних українських прикордонників є орієнтування на нього.

"Наказ – перетину кордону не перешкоджати. Після перетину – затримати та скерувати до Лук'янівського СІЗО", – написав він та додав, що йому невідомо, на яких підставах порушено кримінальне провадження.

Водночас він допускає, що єдиним можливим варіантом може бути критика з його боку "Бубочки" (ймовірно, йдеться про Президента України Володимира Зеленського. – Ред.).

Бабченко нагадав, що не є резидентом України й не був у країні вже чотири роки. "Бізнесу нема, майна немає. Тільки мої пости. Я знав, що це станеться. Але, с*ка... До останнього не вірив. Не хотів вірити. Ну не заарештують вони мене, справді! Наївний Дідусь", – написав він.

Також Бабченко розповів, що півтора року намагався знайти законний шлях перетину кордону України, оскільки такої можливості, як громадянину Росії, через війну немає. 

За його словами, він намагався потрапити до України, щоб провезти гуманітарний вантаж через особисті домовленості, але не доїхав до кордону через те, що зламалося авто.

"І ось стоїш ти на кордоні з караваном на 120 тисяч доларів, слухаєш, як тобі розповідають про орієнтування та Лук'янівку, і – думаєш, думаєш, думаєш…" – написав він.

Він вважає, що якби його затримали, то екстрадували б до Росії або обміняли б на українського військовополоненого.

"Для мене це… Це катастрофа. Усіх планів. Усіх думок. Усіх надій. Усі ці роки я своє майбутнє асоціював з Україною. […] Я не знаю, що тепер", – написав Бабченко та додав, що в'їзд йому до України тепер закрито.

Як повідомляв ІМІ, Аркадій Бабченко з 2017 року живе за межами Росії та критикує владу РФ. Останніми роками він мешкає в Естонії.

Аркадій Бабченко в минулому – військовий збройних сил РФ, брав участь у двох чеченських війнах. Після звільнення зі збройних сил став журналістом. Працював воєнним кореспондентом газети "Московский комсомолец", кореспондентом на телеканалах, воєнним кореспондентом "Новой газеты". Висвітлював події на Майдані, війну на Донбасі, критикував президента Росії Володимира Путіна.

У 2020 році Федеральна служба з фінансового моніторингу Росії занесла Аркадія Бабченка до переліку терористів і екстремістів. 

21 лютого 2017 року Аркадій Бабченко повідомив про те, що у зв'язку з неодноразовими погрозами, які надходили на його адресу і на адресу його родини, він покинув Росію. Із 2017 до 2019 року жив у Києві.

29 травня 2018 року стало відомо про нібито розстріл Бабченка на порозі його квартири в Києві. 30 травня голова СБУ Василь Грицак заявив, що Бабченко живий, а його "вбивство" інсценувала спецслужба.

У січні 2023 року міністерство внутрішніх справ Росії оголосило Бабченка в розшук.

Liked the article?
Help us be even more cool!