ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Axios: Провідні чатботи поширюють російську пропаганду

19.06.2024, 17:15

Провідні ШІ-чатботи поширюють російську дезінформацію, повідомляє медіа Axios, посилаючись на звіт NewsGuard.

NewsGuard запитала низку ШІ-чатботів про наративи, створені втікачем з Америки Джоном Марком Дуґаном, який (за даними New York Times) створює й поширює дезінформацію з Москви.

Внісши 57 запитів у 10 найпопулярніших чатботів (зокрема, ChatGPT-4, Grok, Copilot, Meta AI, Google Gemini тощо), NewsGuard виявила, що ті повторюють російську дезінформацію у 32% випадків, часто з посиланням на фейкові локальні сайти як на надійні джерела. Чатботи видавали за факти фейкові повідомлення з цих сайтів про міну-розтяжку, нібито знайдену в резиденції Дональда Трампа, і про вигадану українську ботоферму, яка втручається у вибори в США. Організація розіслала компаніям-розробникам запит про коментар, але відповідей не отримала.

“Найтривожніше те, що містифікації й пропаганда, так часто повторювані цими чатботами, були далеко не маловідомі, як і людина, яка за ними стоїть. Цей звіт детально показує, чому індустрії варто приділити особливу увагу новинам та інформації”, – зазначив співдиректор NewsGuard Стівен Брілл. 

Брілл рекомендує “поки не довіряти відповідям більшості з цих чатботів, коли йдеться про новини, особливо на контроверсійні теми”.

Як повідомляв ІМІ, правозахисна організація “Репортери без кордонів” стурбована спробами російського регулятора Роскомнагляд використовувати штучний інтелект для контролю й цензури інформації в інтернеті. Раніше “Репортери без кордонів” засудили фінансування Кремлем нової фабрики пропагандистів, яку в РФ називають онлайн-школою воєнних “кореспондентів” для роботи на окупованих територіях України.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!