ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Асєєв запропонував "прецедент Ейхмана" для переслідування воєнних злочинців

26.05.2023, 11:35
Фото – Галина Терещук / Радіо Свобода
Фото – Галина Терещук / Радіо Свобода

Автор Радіо Свобода та колишній вʼязень донецької тюрми “Ізоляція” Станіслав Асєєв пропонує “прецедент Ейхмана” для переслідування воєнних злочинців. 

Як повідомив Асєєв на фейсбуку, про це він сказав у Чикаго (США) після отримання премії за мужність від організації Heartland Alliance, яка працює у сфері захисту прав людини у всьому світі.

Нагадаємо, ізраїльські спецслужби в 1960 році викрали та таємно вивезли з Аргентини до Ізраїлю німецького офіцера, співробітника гестапо Адольфа Ейхмана, розшукуваного за воєнні злочини. Під час Другої світової війни він відповідав за “остаточне вирішення єврейського питання”.

“Саме він, цей прецедент, має лягти в основу оновленого міжнародного права, в якому легалізація трансферу воєнних злочинців на міжнародні та національні суди з будь-якої точки планети повинна йти першим пунктом”, – вважає Асєєв. 

“На все це я знову почув, що Україна сама не підписала (підписала, але не ратифікувала, — ред.) Римський статут і, можливо, тому гальмується процес відповідальності за воєнні злочини. На жаль, це я чую досить часто, і Захід досі не розуміє, що цей світ  – світ римських статутів та нескінченних красивих папірців – вже помер, його більше немає. І тому коли я запитав: “Як підписання Україною Римського статуту вплине на долю Ігоря Гіркіна?”, то у відповідь почув лише “well…” – написав Асєєв.

Як повідомляв ІМІ, Станіслав Асєєв був звільнений 29 грудня 2019 року в межах обміну утримуваними особами на Донбасі. Бойовики “ДНР” звинувачували його в шпигунстві та утримували з 2017 року.

До затримання бойовиками Асєєв співпрацював з низкою українських медіа, зокрема з Радіо Свобода, перебуваючи в окупованому Донецьку. Писав статті для проєкту “Радіо Донбас.Реалії” під псевдонімом Станіслав Васін.

Liked the article?
Help us be even more cool!