ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Архімандрит УПЦ МП, який благословив Сальдо на псевдореферендум, отримав підозру

Підозрюваний клірик УПЦ МП. Фото – glavnoe.in.ua
Підозрюваний клірик УПЦ МП. Фото – glavnoe.in.ua

Служба безпеки України повідомила про підозру екснастоятелю одного із соборів Херсонської єпархії УПЦ МП Олексію, який підтримав російських окупантів та став духівником підозрюваного в держзраді Володимира Сальдо.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, архімандрит після захоплення Херсона підтримав окупантів та ввійшов до найближчого оточення Сальдо. Він регулярно запрошував останнього на богослужіння в храмі, а під час проповідей благословляв проведення незаконного референдуму РФ щодо “приєднання” Херсонщини до країни-агресора.

Крім того, фігурант особисто звертався до московського патріарха Кирила з проханням долучити місцевий собор до парафії РПЦ.

За перехід клірика на бік окупантів вони передали його собору захоплені території “Укртелекому” та місцевих бізнесменів у центральній частині Херсона, зазначає СБУ.

Крім того, 30 вересня 2022 року священник був запрошений до георгіївської зали Кремля для участі в “церемонії долучення” тимчасово захоплених регіонів України до складу РФ.

Під час звільнення Херсона фігурант разом з окупантами втік на лівобережну частину південного регіону. За оперативними даними, там він став секретарем так званої Скадовської єпархії РПЦ.

Йому повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ⁠ч. 2 ст. 111 (державна зрада) та ⁠ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору).

Як повідомляв ІМІ, з початком повномасштабного вторгнення РФ колишній міський голова Херсона Володимир Сальдо став на бік окупантів та очолив так звану військово-цивільну адміністрацію Херсонської області. Нині він виконує обов’язки “губернатора” Херсонської області (під російською окупацією).

8 листопада 2023 року Малиновський районний суд Одеси визнав херсонського колаборанта Володимира Сальдо винним у державній зраді та засудив до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Сальдо визнали винним у скоєнні кримінальних правопорушень за ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1, ч. 1 ст. 436-2 ККУ (держзрада в умовах воєнного стану, колабораційна діяльність, визнання правомірною та виправдовування, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Liked the article?
Help us be even more cool!