ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Апеляційний суд залишив п'ять років ув'язнення двом розповсюджувачам газети "Новороссия"

10.07.2024, 15:54
Альона Береза
Ілюстрація ІМІ

Хмельницький апеляційний суд залишив без змін вирок суду першої інстанції, яким двох мешканців Хмельницького, що поширювали газету “Новороссия”, було засуджено до п'яти років позбавлення волі.

Про це йдеться в ухвалі Хмельницького апеляційного суду від 24 червня 2024 року.

Водночас апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу сторони захисту в частині необґрунтованості рішення Хмельницького міськрайонного суду щодо звернення в дохід держави застави в розмірі 95 тисяч гривень та повернення її заставодавцю, а саме батькові обвинуваченого.

Нагадаємо, 22 червня 2022 року Хмельницький міськрайонний суд визнав двох хмельничан винними в зазіханні на територіальну цілісність та недоторканість України (частина 2 статті 110 Кримінального кодексу України) та призначив їм покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі кожному без конфіскації майна.

Водночас суд залишив обвинуваченому чоловіку запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 95 тис. грн та постановив, що з набрання вироком чинності цю заставу потрібно звернути в дохід держави.

За інформацією Хмельницької обласної прокуратури, що забезпечувала в суді публічне обвинувачення, йдеться про 38-річного чоловіка та його 34-річну спільницю, які проживали в Хмельницькому.

Хмельничанин був у західному регіоні координатором проросійського громадсько-політичного об’єднання “Союз граждан Украины”. В період з кінця травня 2013 року до кінця травня 2014 року провів 13 відеоконференцій на сайті, під час яких публічно закликав до змін меж території та державного кордону України. Також він вступив у змову з обвинуваченою для розповсюдження серед хмельничан сепаратистської газети “Новороссия”.

“Це видання містило заклики об’єднати всі “исконно русские земли” та відновити межі СРСР або навіть і розширити їх, фізично знищити керівництво України, що прийшло до влади після подій на Євромайдані, та його прихильників, озброюватися і захищати Новоросію”, – зазначає прокуратура.

Згідно з рішенням апеляційного суду, дії обвинувачених були узгодженими та послідовними, а також спрямованими на розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення дій з метою зміни меж території або державного кордону України.

“Обвинувачений передав обвинуваченій газети “Новороссия” у досить великій кількості, що значно переважає необхідну кількість для власного читання (107 екземплярів та у подальшому у кількості 276 екземплярів), а обвинувачена, у свою чергу, поширювала їх між іншими особами, які підтвердили цей факт”, – йдеться в рішенні апеляційного суду.

Отже, апеляційна інстанція задовольнила апеляцію сторони захисту лише в частині необхідності повернення застави в розмірі 95 тисяч гривень батькові обвинуваченого, в іншій – суд залишив рішення суду першої інстанції без змін. Тобто обвинувачені мають відбувати покарання у вигляді позбавлення волі на п'ять років.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення. Однак сторона захисту має змогу подати касаційну скаргу протягом трьох місяців з дня проголошення ухвали.

Як повідомляв ІМІ, 14 липня 2014 року СБУ затримала в Хмельницькому трьох мешканців міста, які розповсюджували сепаратистську газету “Новороссия”.

3 березня 2015 року Хмельницький міськрайонний суд засудив до п’яти років позбавлення волі громадянина України Андрія Орєхова, затриманого за розповсюдження сепаратистської газети “Новороссия”. Його поплічницю Оксану Корецьку, яка допомагала Орєхову розповсюджувати газету “Новороссия”, також засудили до п'яти років позбавлення волі, але з випробувальним терміном у два роки.

Liked the article?
Help us be even more cool!