ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Аналітики: Недостовірні дописи Ілона Маска про вибори набрали 1,2 мільярда переглядів у соцмережі Х

12.08.2024, 13:52

Некомерційна організація “Центр протидії цифровій ненависті” (Center for Countering Digital Hate) заявила, що спростовані заяви бізнесмена, власника соцмережі Х Ілона Маска активно поширюються мережею й фактчекінгова система “Нотатки спільноти” на них не діє, повідомляє NBCNews.

Аналітики зазначають, що йдеться про недостовірні або неточні заяви про вибори в США Маска. 

Дослідники повідомили, що за цей рік виявили 50 випадків, коли Ілон Маск публікував тези про вибори, які спростували незалежні фактчекери, але які однаково набули масштабного поширення в соцмережі.

Жоден з 50 постів Маска не мав “нотатки від спільноти”, яка виправляла б його заяви чи додавала контекст, що спричиняє сумніви в ефективності цієї системи фактчекінгу, додають у центрі.

“Своїми діями Маск влаштовує видовище, як у Колізеї, заохочуючи, підсилюючи й власноруч поширюючи дезінформацію”, – заявив в інтервʼю з NBC News генеральний директор ЦПЦН Імран Ахмед.

Х і Маск не відреагували на звернення по коментар, надіслане їм увечері середи перед публікацією звіту аналітиків, а в четвер Маск поширив нову недостовірну інформацію.

Онлайн-медіа Politics.co.uk повідомило, що Маск опублікував фейковий матеріал про “концтабори”, які нібито планує створити уряд Британії на Фолклендських островах. Пост набрав щонайменше 1,8 мільйона переглядів перед тим, як Маск його видалив, зазначає медіа.

В Х не відповіли на звернення по коментар.

Центр протидії цифровій ненависті вже публікував розслідування про Х у минулому, зокрема про популярність застосунку серед неонацистів та інших екстремістів. Торік Х позивався проти центру, звинувачуючи аналітиків в упередженому добиранні інформації й втручанні у відносини компанії з рекламодавцями. Федеральний суддя відхилив позов, назвавши його спробою заткнути рота критикам.

В останньому звіті аналітики заявляють, що величезну популярність в Х мають спростовані тези Маска про голосування й вибори в США.

Так, щонайменше чотири пости Маска про демократів, які нібито “імпортують виборців”, відмовляючись депортувати мігрантів, набрали понад 40 мільйонів переглядів, зазначають аналітики. NBC News та  інші медіа провели фактчекінг і дійшли висновку, що ці тези недостовірні. Попри це Маск і далі просував варіації цієї тези. ЦПЦН повідомляє, що за цей рік бізнесмен опублікував щонайменше 42 пости на цю тему, набравши 747 мільйонів переглядів.

Ще один популярний допис Маска порушував правила Х про публікацію оманливих відео. Минулого місяця Маск набрав понад 134 мільйони переглядів на пародійному відео про Камалу Гарріс. Ані у відео, ані в пості не було зазначено, що під час його створення використано змінений запис голосу.

Імран Ахмед висловив стривоженість відсутністю “нотаток від спільноти” під дезінформувальними дописами Маска. 

“Ілон Маск заявив рекламодавцям, уряду й іншим, що “Нотатки спільноти” є його розв'язанням проблеми дезінформації в Х, але це розв'язання, вочевидь, не працює, оскільки під його брехнею жодного спростування нема. Ми заслуговуємо на прозорість правил [факт-чекінгу в Х]. Чи ці правила одні для Ілона й інші для решти людей?” – зазначив Ахмед.

Як повідомляв ІМІ, президент Венесуели Ніколас Мадуро 8 серпня заблокував у країні соцмережу Х на 10 днів на тлі заворушень після президентських виборів.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!