ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Алгоритми Facebook ще більше сприяють поширенню фейків про COVID-19 – звіт

26.08.2020, 13:08
Фото – Vostock-photo
Фото – Vostock-photo

Алгоритми соціальної мережі Facebook сприяють поширенню фейкової інформації про здоров’я. Лише у квітні 2020 року фейкові новини набрали 460 млн переглядів. Про це йдеться у звіті правозахисної організації Avaas, повідомляє MediaSapiens.

В організації звертають увагу на те, що Facebook обіцяла боротися з поширенням фейків про здоров’я. Однак алгоритми соцмережі разом з корисною інформацією сприяли й поширенню небезпечних фейків, які призвели до смерті сотень людей.

Згідно з дослідженням, 82 сайти, які поширюють фейки про здоров’я, за минулий рік зібрали 3,8 млрд переглядів. Серед них найбільше вирізняються 42 сайти із “суперпоширенням”. У них 28 млн підписників, лише у квітні 2020 року вони зібрали 800 млн переглядів. 

Наприклад, одна з фейкових статей, де йшлося, що Американська медична асоціація закликає лікарів перебільшувати кількість смертей від коронавірусу, набрала 160 млн переглядів.

Деякі з фейків, які поширювалися в соціальній мережі, виявилися смертельними. Дослідники звертають увагу, що близько 800 людей померли, бо вживали чистий спирт, щоб захиститися від коронавірусу. Інший приклад стався в Південній Кореї. Там 100 осіб заразилися коронавірусом, бо священник прочитав, що від коронавірусу захищає вприскування солоної води в ротову порожнину.

Водночас соцмережа проаналізувала і помітила лише 16% фейків про здоров’я. Решта 84% поширювалися без будь-яких позначень.

За даними дослідження, сторінки десяти найвідвідуваніших сайтів, що поширюють фейки та теорії змов про здоров'я, отримали майже вчетверо більше переглядів, ніж десяти найвідвідуваніших сайтів з доказовою інформацією.

Для того щоб змінити ці тенденції, дослідники радять Facebook дозволити всім користувачам, які бачать фейки, повідомляти про них. Це може знизити поширення неправдивої інформації на 50%. Як другий крок дослідники радять соціальній мережі переглянути алгоритми. Це могло б зменшити поширення фейків на 80%.

Нагадаємо, за перші три місяці цього року щонайменше 800 людей померли через дезінформацію щодо COVID-19. Ще близько 5 800 людей були шпиталізовані через неправдиву інформацію, йдеться в новому дослідженні, оприлюдненому в Американському журналі тропічної медицини та гігієни.

Liked the article?
Help us be even more cool!