ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Адвокати Шабуніна заявили про сфабриковану медекспертизу

30.01.2018, 16:02
Фото - Радіо Свобода

Адвокати голови Центру протидії корупції (ЦПК) Віталія Шабуніна заявили про те, що результати медичної експертизи могли бути сфабриковані і не можуть бути доказом у справі про Всеволода Філімоненка. Про це 30 січня повідомив адвокат Шабуніна Денис Овчаров у Дніпровському районному суді м. Києва, повідомляється на сайті Центру протидії корупції.

За словами адвоката Дениса Овчарова, справа розслідувалася “за вказівками згори” та є суто політичною, бо основні докази, на яких ґрунтується обвинувачення, фактично сфальсифіковані.

“Після ознайомлення з двома томами матеріалів ми побачили, що результати медичної експертизи могли бути сфабриковані. Так, в матеріалах взагалі відсутні оригінали медичних документів, зокрема рентген, зроблений в першій лікарні, куди звернувся потерпілий у день удару. Мало того, в самій експертизі містяться взаємовиключні речі  - говориться про травми з різних сторін обличчя, і справа, і зліва. Натомість експерт не зміг пов’язати удар з виявленими на 12 день травмами. Все це зайвий раз підтверджує сфальсифікованість справи”, - сказав Денис Овчаров.

Також адвокат додав, що слідство відмовило Шабуніну у проведенні сторонніх та незалежних оцінок документів, правдивість яких викликає сумніви. Зокрема, йдеться про медичну експертизу та аналіз давності редакційного завдання.

Адвокати наполягають на іншій кваліфікації злочину, що відповідає реальному вчинку, а саме - “населення удару без наслідків”, ст. 126 Кримінального кодексу. Максимальне покарання за це - штраф. “Єдина шкода від удару Шабуніна - це розбиті брендові окуляри, які потерпілий долучив як вєщдок до матеріалів. Отже, справа не про побиття журналіста, а про “розбиті окуляри Луі Вуіттон”, - сказав адвокат Овчаров.

Як зазначає ЦПК, за даними медичної експертизи, перелом, який слідчі кваліфікують як “середньої тяжкості ушкодження”, був виявлений медиками лише через 12 днів після інциденту.

На підтримку активіста виступили правозахисні організації та представники медіаспільноти, які вважають, що перекваліфікація справи є необґрунтованою, а у слідства - “вибірковий підхід”, і закликали “не використовувати Кримінальний кодекс для переслідування неугодних”.

За словами виконавчої директорки Інституту масової інформації Оксани Романюк, справа Шабуніна не пов’язана з журналістською діяльністю Філімоненка.

“Медійна спільнота вважає безпідставним рішення прокуратури змінити статтю на побиття журналіста, адже причина конфлікту - суто особистий мотив. У той час, коли  всього 10% справ по нападах на журналістів розслідуються і доходять до суду, у цій справі проти активіста намагаються використати журналістську діяльність, виключно щоб посилити покарання”, - сказала Романюк.

Як повідомляв ІМІ, 8 червня 2017 року в Києві біля Дніпровського військкомату виник конфлікт між Віталієм Шабуніним і відеоблогером каналу “Голос народу” Всеволодом Філімоненком.

У мережі є відео, на якому Філімоненко ставить запитання, а у відповідь Шабунін б’є його. Філімоненко стверджує, що отримав від Шабуніна за питання про те, чому він не воює в АТО. Шабунін стверджує, що вдарив відеоблогера за те, що він довів до сліз його колегу по ЦПК Олександру Устинову.

Після того як Шабунін вийшов з військкомату, стався ще один напад: тепер уже Філімоненко облив з балончика Шабуніна, а також інших журналістів, які стояли поруч з ним. Відео того, як Філімоненко це робить, а також тікає від Шабуніна, також викладено на YouTube-каналі Центру інформації про права людини. І Філімоненко, і Шабунін викликали швидку і поліцію.

15 серпня 2017 року Центр протидії корупції повідомив, що Національна поліція готує підозру Віталію Шабуніну, якому інкримінують ч. 2 ст. 345-1 ККУ (“Погроза або насильство щодо журналіста”).

В організації зазначили, що Шабуніну загрожує обмеження або позбавлення волі на строк до 5-ти років за побиття псевдожурналіста Всеволода Філімоненка, який декілька місяців поспіль переслідував команду громадської організації “Центр протидії корупції”.

16 серпня 2017 року Віталій Шабунін після вручення підозри заявив, що справа проти нього ініційована зверху, від політичних осіб, яким не вигідна боротьба з корупцією.

16 серпня 2017 року прокуратура міста Києва повідомила, що перевірить причетність до журналістської діяльності відеоблогера каналу “Голос народу” Всеволода Філімоненка та мотиви нанесення йому тілесних ушкоджень Віталієм Шабуніним.

16 серпня 2017 року голові правління Центру протидії корупції Віталію Шабуніну оголосили підозру в нанесенні тілесних ушкоджень середньої тяжкості громадянину Всеволоду Філімоненку, який представляється журналістом. Йому інкримінують статтю 122 Кримінального кодексу “Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження”. Це правопорушення карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

15 січня 2018 року поліція відновила розслідування щодо побиття головою Центру протидії корупції Віталієм Шабуніним помічника народного депутата Всеволода Філімоненка. Зокрема, у приміщенні Дніпровського районного відділку поліції відбувся одночасний допит Шабуніна та Філімоненка.

15 січня 2018 року слідчі перекваліфікували справу щодо голови громадської організації “Центр протидії корупції” Віталія Шабуніна. Тепер йому інкримінують частину 2 статті 345-1 Кримінального кодексу України “Погроза або насильство щодо журналіста”.

18 січня 2018 року громадські організації “Інститут масової інформації” та “Детектор медіа” заявили, що вважають безпідставною зміну статті Кримінального кодексу України у справі про сутичку Віталія Шабуніна зі Всеволодом Філімоненком, оскільки вона не пов’язана з журналістською діяльністю Філімоненка.

19 січня коаліція громадських організацій “Реанімаційний пакет реформ” (РПР) закликала владу припинити політичне переслідування голови правління ГО “Центр протидії корупції” Віталія Шабуніна.

22 січня слідчий та прокурор вручили копію обвинувального акту голові Центру протидії корупції Віталію Шабуніну. Його звинувачують у завданні тілесних ушкоджень середньої тяжкості журналісту – ч. 2 ст. 345-1 Кримінального кодексу України.

На 30 січня було заплановане перше судове засідання у Дніпровському районному суді у справі Віталія Шабуніна, якого звинувачують за статтею 345-1 “Погроза або насильство щодо журналіста” Кримінального кодексу України.

Liked the article?
Help us be even more cool!