ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

72,4% українських журналістів відчувають надію і віру нашу перемогу - опитування ІМІ

15.02.2023, 11:21

72,4% опитаних українських журналістів відчувають надію і віру у перемогу України. На жаль, при цьому, 13,2% респондентів відмітили, що відчувають депресію і навіть безнадію. 

Такими є результати анонімного кількісного онлайн-опитування журналістів методом анкетування, проведеного Інститутом масової інформації 12-26 грудня 2022 року.

Окрім цього, 90% українських медійників відчувають стрес, це на 7% менше ніж у серпні 2022 року, коли на ті чи інші симптоми стресу, які в тому числі можуть свідчити про депресію, скаржилися 97% опитаних ІМІ журналістів. 

Цікаво, що журналісти, які взяли участь в опитуванні ІМІ, також відмітили наступні відчуття:

    • 42,1% відчувають, що не мають права і часу відпочивати зараз, коли потрібно працювати - можна сказати, що таким чином проявляється стрес і тривожність. Така сама кількість опитаних (42,1%) вказали, що відчувають постійну втому.
    • Трішки менша кількість респондентів (36,4%) вказали, що стали більш напруженими, мобілізованими і зосередженими - це також можна пов’язати зі зростанням тривожності і стресу у зв’язку з війною. 
    • 33,8% відчувають дратівливість.
    • Проблеми зі сном, зміна графіку сну, прокидання серед ночі, і подібні речі мають 32,4% опитаних.
    • Проблеми з концентрацією (наприклад, під час читання чи переглядання відео - 32% респондентів.

Ми також запитали, що саме допомагає українським медійникам бути стійкими до стресу і психологічно триматися в ці важкі часи. Виявилося, що найбільше розради і підтримки дає родина: близькі, діти, домашні тварини - про це заявили 47,8% опитаних журналістів. На другому місці - хобі (в тому числі нове хобі - волонтерити та донатити на ЗСУ) - 31,3%. На третьому - спілкування з друзями, байдуже, в чатах чи в житті (26,3%). 

Водночас дослідження ІМІ свідчить, що тільки 2,1% опитаних журналістів відвідують психотерапевта, чи вживають якісь ліки. 

*Опитування включало в себе питання щодо пережитого емоційного досвіду. Це питання було включено з метою розуміння, з якими психологічними труднощами доводиться стикатися під час роботи журналістам. Респондентів просили вказати чи відчували вони певні емоційні стани з переліку показників для вияву депресивного стану, який використовує Американська Асоціація Психіатрів та Національна служба з охорони здоров’я Великої Британії. В керівництві по діагностиці та статистичному обліку психічних розладів 4-го видання вказується, що особа, яка відчуває п’ять та більше симптомів з даного переліку перебуває в стані депресії. Оскільки ми не можемо використовувати дані цього дослідження для діагностування, -  ми можемо використати ці дані під час тренінгів, на семінарах, для надання спільноті журналістів, фрилансерів знань для виявлення важливих індикаторів, за якими можна відслідковувати власний емоційний стан та обізнаність щодо психологічних травм. 

**Дослідження проводилося методом кількісного анонімного онлайн-опитування за простою випадковою вибіркою серед потенційних респондентів - працюючих журналістів і редакторів. Усього було отримано 229 відповідей від медійників з усіх регіонів України. З них 64,9% жінок, 35,1% чоловіків. Максимальна похибка становить 5%. Дослідження проводилося протягом 12-26 грудня 2022 року. 

***Сума відповідей не дорівнює 100%, адже респонденти могли обрати кілька з них.

Liked the article?
Help us be even more cool!