ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

30 вересня виповнилося два роки від дня затримання Сущенка

01.10.2018, 12:24
Фото - Укрінформ

30 вересня виповнилося два роки від дня незаконного затримання в Москві власного кореспондента Українського національного інформаційного агентства “Укрінформ” у Франції Романа Сущенка, повідомляє Укрінформ.

Як нагадує агентство, його на порушення міжнародних правил затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

Упродовж двох днів після арешту ніхто не знав про долю журналіста, йому не давали зв'язатися ні з дружиною, ні з адвокатом, ні з представниками українського посольства в РФ. Пізніше члени Громадської спостережної комісії Москви випадково виявили його у слідчому ізоляторі ФСБ “Лефортово” під час інспекційного візиту. На той момент Лефортовський районний суд Москви вже заарештував українця на два місяці.

7 жовтня 2016 року йому пред'явили обвинувачення у “шпигунстві” за статтею 276 КК РФ, яка передбачає покарання у вигляді до 20 років позбавлення волі. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є працівником Головного управління розвідки Міноборони України, який нібито "цілеспрямовано збирав відомості про діяльність збройних сил і військ національної гвардії Російської Федерації, що є державною таємницею". У ГУР Міноборони це спростували. Сам журналіст заперечує звинувачення ФСБ РФ і не визнає своєї провини.

Пізніше захисника Сущенка Марка Фейгіна позбавили статусу адвоката. Він представляє Сущенка лише як громадський захисник.

У березні 2018 року у Романа Сущенка помер батько.

4 червня Московський міський суд РФ засудив Романа Сущенка до 12 років колонії суворого режиму. Скарга на вирок була подана 5 червня, а 12 вересня Верховний суд РФ визнав законним вердикт Московського міського суду. Причому розгляд скарги тривав менше 10 хвилин, зауважує агентство.

За словами громадського захисника Марка Фейгіна, етапування Сущенка може затягнутися на два-три тижні після оголошення вироку.

МЗС України висловило протест, вимагаючи від РФ негайного скасування незаконного вироку у справі Сущенка та забезпечити його звільнення й повернення в Україну.

До цих закликів долучилися і міжнародні організації, такі як ЄС, ОБСЄ, Міжнародна та Європейська федерації журналістів (IFJ/EFG) та ін.

Поза сумнівом, справа Романа Сущенка політично вмотивована, а сам український журналіст є політичним в’язнем Кремля, як і десятки інших українців.

Liked the article?
Help us be even more cool!